Νότια Κορέα: Ρεκόρ βροχοπτώσεων και πρωτοφανείς πλημμύρες στη Σεούλ - Τουλάχιστον 8 νεκροί

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σεούλ της Νότιας Κορέας τη Δευτέρα 8 Αυγούστου μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που πλημμύρισαν σπίτια, δρόμους και σταθμούς του μετρό στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Reuters και το CNN. Εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν και το ρεύμα διακόπηκε, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο νότιο τμήμα της Σεούλ παρατηρήθηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής την ώρα αργά τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, καταγράφοντας έτσι το πιο έντονο επεισόδιο βροχοπτωσης τα τελευταία 80 χρόνια, σύμφωνα τη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κορέας (KMA). Η συνολική βροχόπτωση τη Δευτέρα 8 Αυγούστου στον επίσημο μετεωρολογικό σταθμό του Dongjak στο κέντρο της πόλης, μετρήθηκε στα 381.5 mm, μια τιμή που ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 354.7 mm που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1920. Η ωριαία βροχόπτωση των 141.5 mm που καταγράφηκε, αποτελεί επίσης ρεκόρ από τις αρχές των καταγραφών.

Εικόνα 1. Δορυφορική εκτίμηση της συνολικής βροχόπτωσης των προηγούμενων 4 ημερών στην περιοχή της Νότιας Κορεάς. Πηγή δεδομένων: NASA/GPM

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τουλάχιστον 765 εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές, ενώ περίπου 52 αυτοκινητόδρομοι και άλλοι δρόμοι έχουν αποκλειστεί. Υπήρξαν περίπου 391 εγκλωβισμένοι στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ, οι περισσότεροι από τους οποίους έπρεπε να μείνουν σε τοπικά σχολεία και γυμναστήρια, ενώ άλλοι 399 μεταφέρθηκαν προσωρινά σε κοινοτικά κέντρα και σχολεία. Ο Πρόεδρος Yoon Suk-yeol προήδρευσε σε μια συνάντηση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή στις αρχές να επικεντρωθούν στην πρόληψη των θυμάτων και στον γρήγορο έλεγχο και ανάκτηση των πλημμυρισμένων περιοχών, δήλωσε το αρχηγείο κρίσεων & καταστροφών.

Εικόνες απο το κέντρο της Σεούλ το βράδυ της Δευτέρας με πλημμυρισμένους δρόμους και πολίτες να ανεβαίνουν στην οροφή των αυτοκινήτων τους για να γλιτώσουν.

Εκτός, της Νότιας Κορέας που πλήττεται από καταστροφικές βροχοπτώσεις, η Κίνα συνεχίζει να πλήττεται από αλλεπάληλα κύματα καύσωνα με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40°C σε πολλές από τις μεγάλεις πόλεις της χώρας.

Πηγές: NASA/GPM, mothership.sg

Πηγή εικόνων από Σεούλ: Twitter