Ο κυκλώνας “Batsirai” σε πορεία προς τη Μαδαγασκάρη στις 4/2/2022

 Η παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου 2022 από έναν από τους δορυφόρους Sentinel-3, δείχνει τον κυκλώνα “Batsirai” λίγο αφότου πέρασε πάνω από το γαλλικό υπερπόντιο νησί La Réunion, στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Αφρικής.

 O “Μπατσιράι” έφερε καταρρακτώδεις βροχές και σφοδρούς ανέμους στη La Réunion, με ριπές στα 200 km/h. Η θαλασσοταραχή που προκλήθηκε από τον κυκλώνα πρoξένησε επίσης την ανατροπή ενός πετρελαιοφόρου στα ανοιχτά των νότιων ακτών της La Reunion, με συνέπεια τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδας. Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες, ομάδες από την πυροσβεστική και τις διασωστικές υπηρεσίες, κατάφεραν να περισυλλέξουν και τα έντεκα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου.

 Βασισμένα σε δεδομένα από τους δορυφόρους των αποστολών Sentinel καθώς και επίγεια δεδομένα, τα μοντέλα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Copernicus μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων και την πρόβλεψη των πετρελαιοκηλίδων μέσω προϊόντων όπως το OSERIT για τη Βόρεια Θάλασσα ή το MEDSLIK στη Μεσόγειο.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-3