Οι εκπομπές διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ανακάμπτουν

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα προβλέπεται να ανακάμψουν σε 36,4 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος μετά από μια άνευ προηγουμένου μείωση που προκλήθηκε από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Global Carbon Project.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως παρακολουθούνται από το Global Carbon Project, ανέκαμψαν δυναμικά μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους.

Οι εκπομπές ορυκτών άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν κατά 5.4% το 2020 εν μέσω του  lockdown  λόγω της πανδημίας, αλλά η νέα έκθεση προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 4.9% φέτος, όπως φαίνεται και στον πίνακα που παρατίθεται.

Η μεγαλύτερη αύξηση μέσα στο 2021 αναμένεται στην Ινδία (+12.6%). Στην Ευρώπη, η μείωση λόγω των περιοριστικών μέτρων το 2020 ήταν -10.9% αλλά για το 2021 αναμένεται αύξηση +7.6%.

«Η ταχεία ανάκαμψη των εκπομπών καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία ενισχύει την ανάγκη για άμεση παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Pierre Friedlingstein, του Ινστιτούτου Global Systems του Exeter (UK).

 

Πηγή: Global Carbon Project