Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό • #WorldWaterDay

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Με βάση αυτή την ημέρα το Climatebook παρουσιάζει 3 δορυφορικές εικόνες από την περίοδο του Μαρτίου 2023 στον Σαρωνικό, στην τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου καθώς επίσης και από την πιο μεγάλη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση την Τριχωνίδα.

Το νερό είναι η βάση της ζωής. Η αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση και η επέκταση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής έχουν αυξήσει τη ζήτηση για αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο. Οι άνθρωποι χρειάζονται πρόσβαση σε πόσιμο νερό, κάτι που γίνεται όλο και πιο δύσκολο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα υπόγεια ύδατα εξαντλούνται παγκοσμίως, η ξηρασία και η λειψυδρία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη μας.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα του Σαρωνικού και μέρους της πόλης των Αθηνών τον Μάρτιο του 2023. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα της λίμνης της Τριχωνίδας τον Μάρτιο του 2023. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.

Εικόνα 3. Δορυφορική εικόνα της τεχνητής λίμνης των πηγών του Αώου τον Μάρτιο του 2023. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.

Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus