Παρακολούθηση του Τυφώνα Ιan από τους αμερικάνικους δορυφόρους

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, ο Τυφώνας Ian έπληξε τις νοτιοδυτικές ακτές της Φλόριντα ως τυφώνας Κατηγορίας 4 στη κλίμακα ανέμου Saffir-Simpson, διανύοντας μια καταστροφική πορεία στην Καραϊβική Θάλασσα. Οι δορυφόροι της NOAA και της NASA παρακολούθησαν τον Ian να σχηματίζεται αρχικά ως τροπική καταιγίδα στις 23 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Καραϊβική. Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, η τροπική καταιγίδα είχε αναβαθμιστεί σε τυφώνα. Ο τυφώνας έπληξε τη Δυτική Κούβα στις 26 Σεπτεμβρίου ως τυφώνας Κατηγορίας 3 με σφοδρούς ανέμους και καταιγίδες.

Η παρακάτω ψηφιακή αναπαράσταση δείχνει με λεπτομέρειες τη δομή και την ένταση της βροχόπτωσης μέσα στον Ian, από δεδομένα που ελήφθησαν από τον δορυφόρο GPM Core Observatory ο οποίος πέρασε πάνω από το κέντρο του Ian γύρω στις 19:22 UTC (3:22 ​​μ.μ. τοπική ώρα) στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν η τροπική καταιγίδα βρέθηκε  ακριβώς νότια της Κούβας. Το ραντάρ βροχόπτωσης διπλής συχνότητας (DPR) του GPM σάρωσε την καταιγίδα, παρέχοντας την τρισδιάστατη αναπαράσταση του υετού. Οι εκτιμήσεις επιφανειακών βροχόπτωσεων από το GPM Microwave Imager (GMI) δείχνουν ισχυρές βροχοπτώσεις (με κόκκινο χρώμα) να αναπτύσσονται πλήρως γύρω από την καταιγίδα με έντονους ρυθμούς βροχής (εμφανίζονται με μωβ) να συγκεντρώνονται γύρω από τη δυτική πλευρά του κέντρου. 

Οι περιοχές που σκιάζονται με μπλε εμφανίζουν παγωμένη βροχόπτωση ψηλά, κυρίως με τη μορφή χιονιού, αλλά και σωματίδια πάγου που συνυπάρχουν  στους πυρήνες των ενεργών καταιγίδων. Η δομή και το ύψος αυτών των σωματιδίων μπορεί να υποδηλώνει επικείμενες αλλαγές της έντασης της καταιγίδας.

3D απεικόνιση του Τυφώνα Ιαν πάνω από την Κούβα από το ραντάρ βροχόπτωσης διπλής συχνότητας (DPR) του δορυφόρου Global Precipitation Mission (στο δεύτερο μέρος του βίντεο). Το DPR δείχνει τα κατακόρυφα νέφη που παράγουν έντονη βροχή στο δυτικό και νότιο τμήμα του ματιού. Τέτοια χαρακτηριστικά υποδηλώνουν ότι οι ισχυρές καταιγίδες απελευθερώνουν ενέργεια (θερμότητα) στον πυρήνα του Ian και οδηγούν σε ενίσχυση του τυφώνα. Πηγή: NASA Visualization Studio

Την ώρα της διάβασης του δορυφόρου GPM, ο Ian κινούνταν βόρεια-βορειοδυτικά  προς την κατεύθυνση της Κούβας με μέγιστη ένταση ανέμων που καταγράφηκαν στα 137 km/h από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ -NHC. Ωστόσο, λιγότερο από 2 ώρες αργότερα, στις 21:00 UTC (5:00 μ.μ. EDT) οι άνεμοι του Ian έφτασαν σε ένταση τα 160 km/h, καθιστώντας τον τυφώνα Κατηγορίας 2. Ο Ian συνέχισε να ενισχύεται και έφτασε στην ξηρά νωρίς το επόμενο πρωί στις 4:30 π.μ. (τοπική ώρα) στις 27 Σεπτεμβρίου ως τυφώνας Κατηγορίας 3 με ανέμους που έπνεεαν με ένταση έως 200 km/h σύμφωνα με το NHC κοντά στην πόλη La Coloma στη Δυτική Κούβα. Ο Ian αποδυναμώθηκε ελαφρώς αφού διέσχισε την Κούβα προτού ενισχυθεί εκ νέου στον Κόλπο του Μεξικού και πλήξει τη Νοτιοδυτική Φλόριντα.

Το όργανο Geostationary Lightning Mapper αποτύπωσε την ηλεκτρική δραστηριότητα μέσα στον τυφώνα, καθώς ενισχυόταν.  Οι θυελλώδεις άνεμοι του Ian προκάλεσαν τα πιο σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδρότησης που έχει ζήσει ποτέ η Κούβα.

Ο Γεωστατικός δορυφόρος GOES East παρείχε εικόνες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο που επιτρέπουν στους μετεωρολόγους να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της πορείας του “Ian” προς τη Φλόριντα.  (ρυθμίσεις -> υπότιτλοι -> Αγγλικά >> Ελληνικά). Πηγή: NOAA Earth from Orbit

Ο Ian έφτασε στις ακτές κοντά στο Κάγιο Κόστα της Φλόριντα στις 28 Σεπτεμβρίου, ως τυφώνας Κατηγορίας-4 με μέγιστη ένταση ανέμων 250 km/h, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ για τον πέμπτο ισχυρότερο τυφώνα στα χρονικά που έπληξε τις ΗΠΑ . Ο τυφώνας προξένησε εκτεταμένες πλημμύρες κατά μήκος των ακτών και στην ενδοχώρα προκαλώντας τουλάχιστον 87 θανάτους και ολοσχερείς ζημιές σε περιουσίες ενώ υπολογίζεται ότι η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πάνω από 4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα, και σε πάνω από ένα εκατομμύριο κτίρια στη Νότια Καρολίνα. Ο Ian εντάθηκε πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλον τυφώνα του Ατλαντικού αυτήν την εποχή.

Δεδομένα νεφών στο οπτικό και το υπέρυθρο φάσμα από τον γεωστατικό δορυφόρο της ΝΟΑΑ GOES East (26/9 – 3/10). Πηγή: NOAA Science on a Sphere

Οι δορυφορικές εικόνες από τον μετεωροολογικό δορυφόρο GOES East έδωσαν τη δυνατότητα στους μετεωρολόγους να εντοπίσουν το κέντρο κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα της καταιγίδας μέσα στα τοιχώματα του ματιού και να καθορίσουν πότε θα συμβεί η έλευσή του στην ξηρά.

Αφού διέσχισε τη Φλόριντα, ο Ian εξασθενούσε διαρκώς καθώς κατευθυνόταν προς τη Νότια Καρολίνα ως Τυφώνας Κατηγορίας 1. Η τελική έλευσή του στη ξηρά συνέβη στις 30 Σεπτεμβρίου, κοντά στο Τζόρτζτάουν της Νότιας Καρολίνας και κατόπιν υποβαθμίσθηκε σε εξωτροπικό κυκλώνα. Η εξασθενημένη τροπική καταιγίδα έφερε επικίνδυνες καταιγίδες με έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες κατά μήκος των νοτιανατολικών ακτών των ΗΠΑ. 

Πηγή: National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA, NASA Science Visualization Studio