Οι ατμοσφαιρικές και ωκεάνιες συνθήκες εξακολουθούν να ευνοούν την ανάπτυξη πολλών τυφώνων στον Ατλαντικό τους επόμενους μήνες, με αριθμό μάλιστα πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 30ετίας. Μόλις 3 τυφώνες έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής φέτος στον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά εισερχόμαστε στην περίοδο του μεγίστου εμφάνισης τυφώνων τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ετήσια ενημέρωση της NOAA για την φετινή περίοδο τυφώνων που εκδόθηκε από το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος, τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ).
Οι μετεωρολόγοι της NOAA μείωσαν ελαφρώς την πιθανότητα μιας περιόδου τυφώνων στον Ατλαντικό πάνω από το κανονικό, στο 60% (μειωμένη από την εκτίμηση που εκδόθηκε τον Μάιο, η οποία προέβλεπε πιθανότητα 65%. Η πιθανότητα σχεδόν φυσιολογικής δραστηριότητας έχει αυξηθεί στο 30% και οι πιθανότητες παραμένουν στο 10% για μια σεζόν κάτω από το φυσιολογικό.
Σε συνεργασία με την NOAA, η εταιρεία Saildrone Inc. αναπτύσσει επτά θαλάσσια drones για τη συλλογή δεδομένων από τυφώνες κατά τη διάρκεια της σεζόν τυφώνων του 2022 με στόχο τη βελτίωση της πρόβλεψης τυφώνων. Για τον πρώτο χρόνο, δύο saildrones (Εικόνα) θα παρακολουθούν τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού. Στις αρχές Αυγούστου, η Saildrone εκτόξευσε δύο saildrones στον Κόλπο του Μεξικού, ένα από την Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα και ένα άλλο από το Port Aransas του Τέξας. Πέντε άλλα saildrones εκτοξεύτηκαν με επιτυχία αυτό το καλοκαίρι από τις ακτές του Τζάκσονβιλ, της Φλόριντα και των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ για να ερευνήσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα.
Η NOAA θα χρησιμοποιήσει πολλά αυτόνομα όργανα αυτή την εποχή τυφώνων για τη συλλογή δεδομένων από τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των τυφώνων. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την πρόβλεψη τυφώνων είναι η πρόβλεψη απότομης αύξησης της έντασής τους, όταν οι ταχύτητες του ανέμου αυξάνονται τουλάχιστον 55 km/h σε λιγότερο από 24 ώρες. Για να κατανοήσουν πλήρως πώς εντείνονται οι καταιγίδες, οι επιστήμονες συλλέγουν δεδομένα για την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ του ωκεανού και της ατμόσφαιρας με τη μορφή θερμότητας και ορμής. Ωστόσο, η συλλογή δεδομένων σε αυτό το επικίνδυνο περιβάλλον επιτυγχάνεται καλύτερα από συστήματα χωρίς πλήρωμα.
«Αυτή τη σεζόν, η NOAA θα συνεργαστεί με πολλούς εταίρους για τη συγκέντρωση θαλάσσιων και ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων χρησιμοποιώντας μια σειρά από πλατφόρμες για την παρακολούθηση των συνθηκών που παίζουν ρόλο στις αλλαγές της έντασης του τυφώνα», δήλωσε ο John Cortinas, Διευθυντής του Ατλαντικού Ωκεανογραφικού και Μετεωρολογικού Εργαστηρίου της NOAA (AOML). «Οι καταιγίδες που εντείνονται γρήγορα μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και απώλειες ζωών και τα συστήματα παρατήρησης σε πραγματικό χρόνο είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη κατανόηση των ατμοσφαιρικών και θαλάσσιων διεργασιών που οδηγούν στο σχηματισμό και την ένταση αυτών των τυφώνων».
Πέντε saildrones που υποστηρίζονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων Uncrewed Systems της NOAA και το Γραφείο Προγράμματος Καιρού της NOAA θα λειτουργούν στον Δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα σε περιοχές όπου συχνάζουν τροπικές καταιγίδες και τυφώνες. Άλλα δύο saildrones θα λειτουργήσουν στον Κόλπο του Μεξικού, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Προγράμματος Παρακολούθησης και Παρατήρησης Ωκεανών της NOAA.
Τα Saildrones είναι εξοπλισμένα με ένα ειδικό «φτερό τυφώνα», το οποίο μοιάζει με σκληρό πανί, για να αντέχει στις ακραίες συνθήκες ανέμου που συναντώνται στις καταιγίδες καθώς συλλέγουν δεδομένα από τον ωκεανό και την ατμόσφαιρα κοντά στην επιφάνεια σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την κατανόησή μας και την πρόβλεψή μας για τις αλλαγές της έντασης των τροπικών κυκλώνων και να προωθήσουν τις γνώσεις μας για τις αλληλεπιδράσεις ωκεανού-ατμόσφαιρας που τους τροφοδοτούν.
Φέτος, τρία από τα saildrones θα συνεργαστούν με υποβρύχια ανεμόπτερα για να λάβουν σχεδόν ολοκληρωμένες μετρήσεις της διεπαφής του ωκεανού και της ατμόσφαιρας. Η NOAA και οι συνεργάτες επιστήμονες θα αναπτύξουν υποβρύχια ανεμόπτερα εξοπλισμένα με αισθητήρες που μετρούν τη θερμοκρασία και την αλατότητα έως και ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Αυτά τα ανεμόπτερα παρέχουν δεδομένα μεγάλου όγκου, υψηλής ανάλυσης σε περιοχές όπου ταξιδεύουν συχνά τυφώνες. Λόγω της ισχυρής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ωκεανού και της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια της διέλευσης ενός τυφώνα, η καλύτερη αναπαράσταση του ωκεανού σε μοντέλα καιρού έχει οδηγήσει σε πιο ακριβείς προβλέψεις έντασης.
Καθώς προκύπτουν ευκαιρίες, τα saildrones θα συντονιστούν επίσης με το σύστημα μικρού απλήρωτου αεροσκάφους (sUAS), το Altius-600. Τα drones Altius-600 θα αναπτυχθούν σε τυφώνες για πρώτη φορά από το αεροσκάφος Hurricane Hunter της NOAA για να δοκιμάσουν την ατμόσφαιρα αρκετές εκατοντάδες πόδια πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού.
Πηγή: ΝΟΑΑ