Πιο έντονες και πιο συχνές οι ξηρασίες και τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα γίνουν πιο συχνές και σοβαρές καθώς ο πλανήτης μας θερμαίνεται και το κλίμα αλλάζει, ωστόσο η ανίχνευση τους σε περιφερειακή και ηπειρωτική κλίμακα έχει αποδειχθεί δύσκολη. Μια νέα μελέτη από τη NASA επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλες ξηρασίες και οι περίοδοι ισχυρών βροχοπτώσεων έχουν όντως συμβεί πιο συχνά.

Στη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Water, επιστήμονες της NASA εξέτασαν δεδομένα 20 ετών από τους δορυφόρους GRACE και GRACE-FO για να εντοπίσουν ακραία επεισόδια υγρασίας και ξηρασίας. Οι δορυφόροι αυτοί χρησιμοποιούν ακριβείς μετρήσεις του πεδίου βαρύτητας της Γης για να ανιχνεύσουν ανωμαλίες αποθήκευσης νερού – συγκεκριμένα, πώς η ποσότητα νερού που αποθηκεύεται σε εδάφη, υδροφόρους ορίζοντες, λίμνες, ποτάμια, χιονοκάλυψη και πάγο συγκρίνεται με την κανονική.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ακραία γεγονότα του κύκλου του νερού γίνονται όλο και πιο συχνά. Εφαρμόζοντας μια μέτρηση «έντασης» που εξηγεί τη σοβαρότητα, τη διάρκεια και τη χωρική έκταση των ξηρασιών και των ακραίων υγρών φαινομένων,  βρήκαν ότι η παγκόσμια συνολική ένταση των ακραίων αυτών γεγονότων αυξήθηκε από το 2002 έως το 2021.

Το βίντεο παρουσιάζει στον παγκόσμιο χάρτη τα ακραία επεισόδια του κύκλου του νερού – ξηρασίες και περίοδοι βροχοπτώσεων – σε μια εικοσαετή περίοδο (2002-2021) με βάση τις παρατηρήσεις από τους δορυφόρους GRACE και GRACE-FO. Τα επεισόδια ξηρασίας εμφανίζονται ως κόκκινα σφαιρίδια και τα ακραία υγρά φαινόμενα ως μπλε σφαιρίδια, ενώ για τα προηγούμενα χρόνια εμφανίζονται με πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις και για τα πιο πρόσφατα χρόνια ως πιο σκούρες. Το μέγεθος του σφαιριδίου είναι ανάλογο της έντασης του γεγονότος (ποσότητα που μετριέται σε κυβικά χιλιόμετρα επι μήνες). Συνολικά εμφανίζονται 1.056 ακραία υγρά και ξηρά συμβάντα που αφορούν την περίοδο μελέτης. Τα διαγράμματα στο κάτω μέρος του χάρτη δείχνουν ότι η συνολική ένταση των ακραίων γεγονότων αυξήθηκε καθώς αυξάνονταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες. Το πιο έντονο συμβάν ήταν μια επίμονη περίοδος βροχοπτώσεων το 2019 στην κεντρική Αφρική. Πηγή: NASA Scientific Visalization Studio

 Η παγκόσμια ένταση αυτών των ακραίων υγρών και ξηρών φαινομένων συνδέεται στενά με την υπερθέρμανση του πλανήτη: από το 2015 έως το 2021 – επτά από τα εννέα θερμότερα χρόνια στα σύγχρονα κλιματικά αρχεία – η συχνότητα των ακραίων υγρών και ξηρών γεγονότων ήταν τέσσερα ετησίως, σε σύγκριση με τρία ετησίως τα προηγούμενα 13 χρόνια.

Αυτό είναι λογικό, σύμφωνα με τη μελέτη, επειδή ο θερμότερος αέρας προκαλεί την εξάτμιση περισσότερης υγρασίας από την επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια ξηρών γεγονότων. Ο θερμός αέρας μπορεί επίσης να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία για να τροφοδοτήσει σοβαρά φαινόμενα χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων.

“Η ιδέα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι αφηρημένη. Λίγοι βαθμοί θέρμανσης δεν ακούγεται πολύ, όμως οι επιπτώσεις στον κύκλο του νερού είναι απτές”, δήλωσε ο Matt Rodell, ένας από τους συντάκτες της μελέτης και υδρολόγος της NASA. “Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει πιο έντονες ξηρασίες και υγρές περιόδους, που επηρεάζουν τους ανθρώπους, την οικονομία και τη γεωργία σε όλο τον κόσμο. Η παρακολούθηση των υδρολογικών ακραίων φαινομένων είναι σημαντική για την προετοιμασία για μελλοντικά γεγονότα, τον μετριασμό των επιπτώσεών τους και την προσαρμογή”

Πηγή: NASA

Ρηχά υπόγεια ύδατα στον παγκόσμιο χάρτη από το 2003 έως το 2021. Πηγή: NASA