Πλημμύρες και καταστροφές στη Μαδαγασκάρη από τον κυκλώνα “Batsirai”

Ένας μήνας έντονων βροχοπτώσεων και δύο τροπικών κυκλώνων έχουν προξενήσει εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα.

Ο τροπικός κυκλώνας “Batsirai”, κατά το πέρασμά του από τον Ινδικό Ωκεανό και μετά το νησί La Réunion, έπληξε την κεντρική και νότια Μαδαγασκάρη στις 5-6 Φεβρουαρίου 2022, φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες και σφοδρούς ανέμους. Ο κυκλώνας κατέστρεψε ολόκληρα χωριά, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 120 ανθρώπων και αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, σύμφωνα με το Γραφείο Κινδύνων και Καταστροφών της χώρας.

Η πορεία του τροπικού κυκλώνα “Batsirai”  στον Ινδικό Ωκεανό για το διάστημα 1-6/2/2022 από δεδομένα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-8. Πηγή: ΝΟΑΑ

Ο κυκλώνας ήρθε μόλις δύο εβδομάδες μετά την έλευση της τροπικής καταιγίδας “Ana” στην χώρα, την οποία ακολούθησε μια σειρά ισχυρών βροχοπτώσεων στα μέσα Ιανουαρίου. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, αφήνοντας άστεγους  περισσότερους από 70.000.

Ο “Batsirai” έφτασε στην ξηρά, στις 5 Φεβρουαρίου στις νοτιοανατολικές ακτές της Μαδαγασκάρης, κοντά στο Μαναντζάρι ως τροπική καταιγίδα κατηγορίας 3 στην κλίμακα ανέμων Saffir-Simpson, με ανέμους εντάσεως 165 χιλιομέτρων την ώρα και ριπές έως και 230 χιλιόμετρα την ώρα. Ισχυρές βροχοπτώσεις συνέχισαν να σημειώνονται στις 7-8 Φεβρουαρίου καθώς η καταιγίδα μετακινήθηκε πάνω από το νησί, προς τα νοτιοδυτικά.

 Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν ήταν ορατές από το διάστημα στις 10 Φεβρουαρίου (πάνω δεξιά), όπως φαίνεται στις εικόνες που έλαβε το όργανο MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) κατά τη διάβαση του δορυφόρου Aqua της NASA. Σε αυτήν τη σύγκριση ψευδοχρωματικών εικόνων, χρησιμοποιώντας τις ζώνες MODIS 7-2-1, οι περιοχές πλημμυρισμένες με νερό και ιζήματα εμφανίζονται με μπλε χρώμα. Οι πλημμύρες είναι ιδιαίτερα ορατές γύρω από τις πόλεις Manakara, Farafangana και Vangaindrano, που βρίσκονται νότια του Mananjary. Η ίδια περιοχή εμφανίζεται και στις 30 Ιανουαρίου, μεταξύ των 2 πρόσφατων τροπικών καταιγίδων “Ana” και “Batsirai”.

Ο Batsirai προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές νερού και ρεύματος, καθώς και κατεστραμμένα κτίρια και σχολεία. Οι επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν σε εξέλιξη, αν και πλημμυρισμένοι δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστήσει ορισμένες περιοχές εξαιρετικά απρόσιτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: NASA Earth Observatory