Πλημμύρες στην Ανατολική Αυστραλία

Kαταρρακτώδεις βροχές διάρκειας αρκετών ημερών έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες στην ανατολική Αυστραλία. Μερικές από τις πιο σοβαρές πλημμύρες συνέβησαν σε παράκτιες πόλεις στο Κουίνσλαντ και τη Νέα Νότια Ουαλία.

Δύο σημαντικά γεγονότα βροχοπτώσεων πάνω από την Αυστραλία καταγράφηκαν από δεδομένα της αποστολής μέτρησης παγκόσμιου υετού GPM της NASA (απεικόνιση IMERG) , από τις 22 εως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Οι παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις γύρω από το Brisbane είχαν ως αποτέλεσμα ύψη βροχοπτώσεων άνω των 500 χιλιοστών, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες. Οι ακραίες βροχοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στη νοτιοανατολική Αυστραλία.


Παράλληλα, στη βορειοδυτική Αυστραλία, ο τροπικός κυκλώνας Anika προχώρησε αργά κατά μήκος των ακτών. Ο Anika έφερε πάνω από 250 mm βροχής σε τμήματα των βορειοδυτικών ακτών. Η απεικόνιση δείχνει έντονες βροχοπτώσεις που εκτείνονται στον ωκεανό, κάτι που είναι ορατό μόνο μεσω των δορυφορικών δεδομένων.

Στις παρακάτω εικόνες φυσικών χρωμάτων, οι οποίες ελήφθησαν από το όργανο MODIS του δορυφόρου Aqua της NASA στις 2 Μαρτίου 2022, φαίνονται μέσα από αρκετή νεφοκάλυψη τα λασπώδη νερά από τις πλημμύρες και τις συγκεντρώσεις ιζημάτων στις εκβολές ποταμών στις ακτές της ανατολικής Αυστραλίας. Για σύγκριση η ίδια περιοχή φαίνεται στις 10 Φεβρουαρίου 2022, σε μια εικόνα από το ίδιο όργανο MODIS του δορυφόρου Terra της NASA.

Εικόνα φυσικών χρωμάτων των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας η οποία ελήφθη στις 2 Μαρτίου 2022 από το όργανο MODIS του δορυφόρου Aqua της NASA

Εικόνα φυσικών χρωμάτων της ίδιας περιοχής η οποία ελήφθη στις 10 Φεβρουαρίου 2022 από το όργανο MODIS του δορυφόρου Terra της NASA

Πηγή: NΑSA Earth Observatory , NASA’s Goddard Space Flight Center