Πολύ υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ελλάδα.
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, η θερμοκρασία του αέρα στην Ελλάδα έφτασε τους 44.5°C στην περιοχή Βουκολιές Χανίων. Τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που ξεκίνησε τις καταγραφές από το 2006.
Παράλληλα, εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του εδάφους παρατηρήθηκαν (όπου δεν υπήρχαν νέφη) το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουνίου όπως καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-3 στις 11:25 ώρα Ελλάδας. Η θερμοκρασία τους εδάφους σε αρκετές περιοχές και κάμπους έφτασε και ξεπέρασε τους 50-55°C. Τις απογευματινές ώρες η άνοδος της θερμοκρασίας του εδάφους θα συνεχίστηκε, όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα με την ίδια χωρική ανάλυση. Όπως παρατηρείται στον χάρτη της Εικόνας 1, η θερμοκρασία εδάφους στον κάμπο της Θεσσαλίας έφτασε μέχρι και τους 55°C. Εντυπωσιακή, η διαφορά θερμοκρασίας του εδάφους στην πλημμυρισμένη περιοχή της Λίμνης Κάρλα (λόγω του υδάτινου στοιχείου).
Σε αντίθεση με τη θερμοκρασία του αέρα (AT), η οποία μετριέται σε ένα συγκεκριμένο ύψος (συνήθως 2 μέτρα), η θερμοκρασία του εδάφους (LST) αντιπροσωπεύει τη θερμική ακτινοβολία που εκπέμπεται από την επιφάνεια της Γης. Η LST μπορεί να παρουσιάζει πιο μεγάλες διακυμάνσεις από την AT. Για παράδειγμα, μια ηλιόλουστη μέρα, επιφάνειες γης όπως η άσφαλτος μπορούν να απορροφήσουν σημαντική ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα η LST να είναι πολύ υψηλότερη από την AT. Αντίθετα, τη νύχτα, οι επιφάνειες της γης χάνουν θερμότητα πιο γρήγορα από τον αέρα, με αποτέλεσμα μερικές φορές να παρατηρείται χαμηλότερη LST [1].
Την οπτικοποίηση των δορυφορικών δεδομένων επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του climatebook.gr.
Πηγή δεδομένων: Sentinel-3 / Copernicus.