Πλησίασε τους 60°C η θερμοκρασία εδάφους στην Ελλάδα στις 23 Ιουλίου 2023

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ελλάδα.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, η θερμοκρασία του αέρα στην Ελλάδα έφτασε τους 46.4°C στην περιοχή του Γυθείου. Τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που ξεκίνησε τις καταγραφές από το 2006.

Παράλληλα, εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του εδάφους παρατηρήθηκαν το πρωί της Κυριακής 23 Ιουλίου όπως καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-3 στις 11:25 ώρα Ελλάδας. Η θερμοκρασία τους εδάφους σε αρκετές περιοχές και κάμπους έφτασε και ξεπέρασε τους 58-60°C (και κυρίως στις πρόσφατα καμένες περιοχές όπου αναπτύχθηκαν υψηλά θερμικά φορτία). Τις απογευματινές ώρες η άνοδος της θερμοκρασίας του εδάφους θα συνεχίστηκε, όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα με την ίδια χωρική ανάλυση.

Στην Ελλάδα τις τελευταίες 10-14 ημέρες έχουν παρατηρηθεί συνεχόμενα πολύ υψηλές θερμοκρασίες εδάφους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και την ξηρασία. Ως προς αυτό, η επιστημονική ομάδα του Climatebook, θα προχωρήσει σε ανάλυση των δεδομένων μετά το πέρας του καύσωνα, για να εντοπιστούν και να αναδειχθούν οι επιπτώσεις του καύσωνα.

Την οπτικοποίηση των δορυφορικών δεδομένων επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του climatebook.gr.

Εικόνα 1. Θερμοκρασία του εδάφους στην Ελλάδα όπως καταγράφηκε από τον δορυφόρο Sentinel3 την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 στις 11:25 ώρα Ελλάδας.

Πηγή: Sentinel3/Copernicus.