Πότε «μπαίνει η Άνοιξη» στις Η.Π.Α.;

Ένα πολύ ενδιαφέροντα χάρτη σχολιάζει σε σχετικό άρθρο του το Climate.gov της National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA των Η.Π.Α.. Σε αυτό παρουσιάζεται η μέση ημερομηνία πέρα από την οποία η πιθανότητα για να ξανασημειωθεί αρνητική θερμοκρασία είναι μικρότερη από την πιθανότητα να μην ξανασημειωθεί. Με τον τρόπο αυτό έχουμε μια αίσθηση «μέχρι πότε περιμένουμε να έχει κρύο» ή με πολύ απλά λόγια πότε νιώθουμε ότι μπαίνει η Άνοιξη!

Στον σχετικό χάρτη ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το σημείο (κουκκίδα) που τον ενδιαφέρει και να δει την ημερομηνία πέρα από την οποία η πιθανότητα να ξανασημειωθεί αρνητική θερμοκρασία είναι μικρότερη από την πιθανότητα να μην ξανασημειωθεί, με βάση κλιματικά δεδομένα της περιόδου 1991-2020. Όταν η ημερομηνία αυτή είναι κοντά στην έναρξη την Άνοιξης (η οποία τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, κατά την εαρινή ισημερία) τότε χρωματίζονται με αποχρώσεις κοντά στο λευκό. Όταν η ημερομηνία είναι πριν την έναρξη της Άνοιξης τότε έχουν μωβ αποχρώσεις και όταν είναι μετά την έναρξη της Άνοιξης έχουν πράσινες αποχρώσεις.

Χάρτης του Climate.gov με βάση δεδομένα του NOAA National Centers for Environmental Information.

Όπως φαίνεται στον χάρτη αυτό, η ημερομηνία όπου η πιθανότητα να μην ξανασημειωθεί αρνητική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα να ξανασημειωθεί για το μεγαλύτερο μέρος των Η.Π.Α. έρχεται μετά την έναρξη της Άνοιξης. Επιπλέον όσο πιο βόρεια, τόσο πιο αργά έρχεται αυτή η ημερομηνία, όπως είναι αναμενόμενο. Τέλος, κάποια σημεία έχουν γκρι τετράγωνα. Για αυτά δεν ήταν δυνατός ο υπολογισμός είτε γιατί είναι τόσο κρύα ώστε η πιθανότητα εμφάνισης αρνητικής θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη του 50% όλη την Άνοιξη και ενδεχομένως και το Καλοκαίρι (πχ Αλάσκα), είτε είναι τόσο ζεστά ώστε η πιθανότητα αρνητικής θερμοκρασίας είναι μικρότερη του 50% όλο τον χρόνο.

 

ΠΗΓΗ: Climate.gov