Προγνώσεις Φεβρουαρίου 2023: 60% πιθανότητα μετάβασης σε φάση El Niño το ερχόμενο φθινόπωρο

Το φαινόμενο La Niña -η δροσερή φάση της Νότιας Ταλάντωσης El Niño (ENSO)– αποδυναμώθηκε τον Ιανουάριο 2023, και οι μετεωρολόγοι αναμένουν μια μετάβαση σε ουδέτερες συνθήκες τους επόμενους δύο μήνες.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή Niño-3,4 στον τροπικό Ειρηνικό (5N – 5S, 120 – 170W) ήταν κατά 0,75 °C χαμηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του Ιανουαρίου σύμφωνα με το ERSSTv5, το πιο συνεπές ιστορικό σύνολο δεδομένων.

Επί του παρόντος, υπάρχει πιθανότητα περίπου 60% για μετάβαση σε φάση El Niño το φθινόπωρο 2023 – και μετά από τρεις συνεχόμενους χειμώνες σε φάση La Niña, μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτο – αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παρέχουν αβεβαιότητα. Υπάρχει όμως μικρή προβλεψιμότητα την άνοιξη: Οι προβλέψεις που γίνονται την άνοιξη τείνουν να έχουν χαμηλότερη ακρίβεια, τουλάχιστον εν μέρει επειδή η άνοιξη είναι μια μεταβατική περίοδος για τη Νότια Ταλάντωση.

Επίσης, το ευρύ φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων από τα μοντέλα (που παρουσιάζονται στην εικόνα του άρθρου παραπάνω) μας λέει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα. Κάθε γραμμή σε αυτό το γράφημα δείχνει ένα πιθανό σενάριο για το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα. Τα σενάρια αρχίζουν να αποκλίνουν για δύο βασικούς λόγους: τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο κάθε μοντέλο προσομοιώνει ορισμένες φυσικές διαδικασίες μικρής κλίμακας και, για ένα δεδομένο μοντέλο, η πολύ ελαφρώς διαφορετική αρχική είσοδος που εξηγεί το γεγονός ότι δεν μπορούμε ποτέ να παρατηρήσουμε την τρέχουσα κατάσταση του κλιματικού συστήματος τέλεια. Οι προβλέψεις εκτείνονται από ισχυρό El Niño έως ένα La Niña για 4ο συνεχόμενο έτος, κάτι που δεν έχει ξανά παρατηρηθεί ποτέ. Αυτά τα ακραία σενάρια είναι απίθανα, ωστόσο, και η πλειονότητα των προβλέψεων είναι στην ουδέτερη έως μέτρια κλίμακα-El Niño.

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας όπου η ανωμαλία Niño-3,4 (ανωμαλία = «διαφορά από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο») εξασθένησε, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει το όριο La Niña των -0,5 °C. Η πιο πρόσφατη εβδομαδιαία ανωμαλία Niño-3.4, η οποία προέρχεται από το σύνολο δεδομένων OISST, ήταν ακριβώς σε αυτό το όριο, με μέτρηση -0,5 °C. Η τελευταία φορά που υπήρχαν ουδέτερες συνθήκες ήταν το καλοκαίρι του 2021.

 

Η ατμοσφαιρική απόκριση στη ψυχρότερη από το μέσο όρο επιφάνεια του ωκεανού του La Niña είναι μια ενισχυμένη ατμοσφαιρική Kυκλοφορία Walker: ισχυρότεροι εμπορικοί άνεμοι, ισχυρότεροι δυτικοί άνεμοι ψηλά στην ατμόσφαιρα, περισσότερες βροχές και νέφη από το μέσο όρο στον Δυτικό Ειρηνικό, και ξηρότερες συνθήκες στον Ανατολικό/Κεντρικό Ειρηνικό. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν εμφανή μέχρι τον Ιανουάριο 2023, υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε ακόμη στη φάση La Niña.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Φεβρουαρίου 2023, υπάρχει πιθανότητα 85% την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου η Νότια Ταλάντωση να περάσει σε ουδέτερη φάση. Αυτό βασίζεται στη συμφωνία των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης, και ενισχύεται από ορισμένες φυσικές παρατηρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ολοένα και μικρότερων ωκεάνιων θερμοκρασιακών ανωμαλιών στην επιφάνεια και σε μεγάλο βάθος του Ειρηνικού Ωκεανού.

 

Τι σημαίνει η φάση της Νότιας Ταλάντωσης El Niño για τη χώρα μας; Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των περισσότερων ετών με El Niño, παρατηρήθηκαν αρκετά πιο υγρές καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο, και σχετικά ήπιοι χειμώνες.

 

 

Πηγή: Climate.gov