Πρώτες εικόνες του Geostationary Lightning Mapper (GLM) του δορυφόρου GOES-18

Το όργανο Geostationary Lightning Mapper (GLM) του αμερικανικού μετεωρολογικού δορυφόρου GOES-18 ανιχνεύει και καταγράφει τις αστραπές που εκδηλώνονται εντός των νεφών, μεταξύ νεφών αλλά και μεταξύ νεφών και εδάφους, τόσο επάνω από την Αμερικανική ήπειρο όσο και επάνω από τις παρακείμενες ωκεάνιες περιοχές. Το GLM εκτός από τον εντοπισμό των κεραυνών προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την έκτασή τους και την απόσταση που διανύουν.

Το GLM εντόπισε και παρακολούθησε την κεραυνική δραστηριότητα των ισχυρών καταιγίδων που εκδηλώθηκαν στις βόρειες πεδιάδες (northern plains) των Η.Π.Α. στις 12 Μαΐου 2022. Σύμφωνα με την National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) των Η.Π.Α. πρόκειται για ακραία φαινόμενα, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού ισχυρότατων ριπών ανέμου ενώ καταγράφηκαν και αρκετοί ανεμοστρόβιλοι. Οι καταιγίδες ξερίζωσαν δέντρα, προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες, διακοπές ρεύματος και είχαν ως αποτέλεσμα των  τραυματισμό αρκετών και τον θάνατο τουλάχιστο δύο ανθρώπων.

Η ραγδαία αύξηση στην ηλεκτρική δραστηριότητα συχνά προηγείται των ισχυρών καταιγίδων. Οι καταγραφές του GLM μας επιτρέπουν να ανιχνεύουμε τα ηλεκτρικά φαινόμενα, να προσδιορίζουμε την έκταση τους, να καταλαβαίνουμε αν οι καταιγίδες ενισχύονται ή εξασθενούν, να παρακολουθούμε την εξέλιξη τους και να συμπληρώνουμε τα δεδομένα των μετεωρολογικών ραντάρ όπου η κάλυψη είναι κακή.

Ο GOES-18 βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση δοκιμών μετά την εκτόξευση του, με στόχο την επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας και την βαθμονόμηση των οργάνων και των συστημάτων του πριν την ανάληψη της επιχειρησιακής αποστολής του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο GOES-18 θα αντικαταστήσει τον GOES-17 ως GOES West στις αρχές του 2023. Οι εικόνες και τα δεδομένα από το GOES-18 κατά τη φάση δοκιμών θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά και χωρίς επιχειρησιακή εφαρμογή.

Στο σχετικό βίντεο παρουσιάζονται εικόνες της ηλεκτρικής δραστηριότητας των καταιγίδων της 2ας Ιουνίου 2022  όπως τις κατέγραψε το όργανο GLM καθώς και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον δορυφόρο GOES-18 και το όργανο GLM.

 

Πηγή πληροφοριών και video: National Environmental Satellite Data and Information Service