H Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) προβλέπει υψηλή δραστηριότητα τυφώνων στη λεκάνη του Ατλαντικού Ωκεανού για φέτος.
Οι προβλέψεις της NOAA για την εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού του 2024, η οποία διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, δείχνουν 85 % πιθανότητες για μια εποχή τυφώνων με δραστηριότητα πάνω από το κανονικό, 10 % για δραστηριότητα σχεδόν στα κανονικά επίπεδα και 5 % πιθανότητες για δραστηριότητα κάτω από το κανονικό.
Οπτικοποίηση που δείχνει σxηματικά τις πιθανότητες για την εποχή των τυφώνων και τον αριθμό των τροπικών καταιγίδων και τυφώνων με ονομασία που προβλέπονται για το 2024. Πηγή: NOAA (2024 ΝΟΑΑ Atlantic Hurricane Season Outlook)
Οι προβλέψεις επίσης για την φετινή εποχή τυφώνων Ατλαντικού, αναφέρουν για μια σειρά από 17 έως 25 συνολικά τροπικές καταιγίδες με ονομασία (με ανέμους ταχύτητας πάνω από 63 km/h). Από αυτές, 8 έως 13 αναμένονται να αναβαθμιστούν σε τυφώνες (με ταχύτητα ανέμων πάνω από 120 km/h), συμπεριλαμβανομένων 4 έως 7 ισχυρών τυφώνων (κατηγορίας 3, 4 ή 5, με ταχύτητα πάνω από 180 km/h). Για αυτά τα εύρη τιμών υπάρχει στατιστική βεβαιότητα 70%.
Η επερχόμενη περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό αναμένεται να έχει δραστηριότητα τυφώνων πάνω από το κανονικό λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως υψηλές θερμοκρασίες κοντά στα ρεκόρ στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανάπτυξη των συνθηκών La Nina στον Ειρηνικό, μειωμένοι αληγείς άνεμοι στον Ατλαντικό και μικρότερη διάτμηση ανέμου, οι οποίοι τείνουν να ευνοούν το σχηματισμό τροπικών καταιγίδων.
Η αλφαβητική λίστα ονοματοδοσίας των τροπικών κυκλώνων στον Ατλαντικό το 2024, όπως επιλέχθηκαν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Η περίοδος των τυφώνων του Ατλαντικού είναι εκτείνεται από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου. (Πηγή: NOAA)
Καθώς ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια El Niño που έχουν παρατηρηθεί ποτέ πλησιάζει στο τέλος του, οι επιστήμονες προβλέπουν μια γρήγορη μετάβαση στις συνθήκες La Niña, ευνοώντας την κυκλωνική δραστηριότητα στον Ατλαντικό, επειδή λόγω του φαινομένου La Niña υπάρχει η τάση μείωσης της διάτμησης του ανέμου στις τροπικές περιοχές. Ταυτόχρονα, το μεγάλο θερμικό περιεχόμενο στον τροπικό Ατλαντικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα δημιουργεί περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη τροπικών καταιγίδων.
Η εποχή αυτή των τυφώνων ενισχύει την πιθανότητα για δυτικό αφρικανικό μουσώνα φέτος πάνω από το κανονικά επίπεδα, ευνοώντας την ύπαρξη Αφρικανικών Ανατολικών Κυμάτων (African Easterly Waves) τα οποία προκαλούν μερικές από τις ισχυρότερες και μακροβιότερες τροπικές καταιγίδες στον Ατλαντικό. Τέλος, οι ασθενείς αληγείς άνεμοι αφήνουν τους τυφώνες να αναπτύσσονται σε ισχύ χωρίς τη διακοπή της ισχυρής διάτμησης του ανέμου και επίσης ελαχιστοποιούν την ψύξη των ωκεανών.
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συνεισφέρει στη θέρμανση της θάλασσας παγκοσμίως αλλά και στη λεκάνη του Ατλαντικού, και επιδεινώνει το λιώσιμο των πάγων στη ξηρά, οδηγώντας σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αυξάνοντας τον κίνδυνο στις παράκτιες περιοχές.
Στην εικόνα επικεφαλίδας, ο δορυφόρος GOES-16 της NOAA καταγράφει τον τυφώνα Idalia να πλησιάζει τις δυτικές ακτές της Φλόριντα, ενώ ο τυφώνας Franklin αναπτύσσεται στον Ατλαντικό Ωκεανό στις 29 Αυγούστου 2023.
Πηγή: Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration)