Τα σπίτια που είναι χτισμένα σε αργιλώδη εδάφη, όπως στην Περιφέρεια Île-de-France που βρίσκεται και η πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, πλήττονται από τις ολοένα και πιο ισχυρές περιόδους ξηρασίας.
Μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Η ξηρασία και το κύμα καύσωνα που έπληξε τη Γαλλία το καλοκαίρι του 2022 – ένα από τα πιο ξηρά και πιο θερμά κύματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία – έχουν δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις.
Τα αργιλώδη εδάφη συμπεριφέρονται σαν σφουγγάρι: όταν στεγνώνουν συστέλλονται και όταν βραχούν φουσκώνουν. Ο όγκος τους ποικίλλει – στα δύο πρώτα μέτρα βάθους ή ακόμα και στα πρώτα πέντε σε περίπτωση έντονης ξηρασίας – με αποτέλεσμα διαφορικές κινήσεις του εδάφους. Συνέπεια: τα σπίτια παρουσιάζουν ρωγμές, οι τοίχοι τρίζουν, οι προσόψεις ραγίζουν, μερικές φορές κτίρια απειλούνται ακόμη και με κατάρρευση.
Πρόκειται για τον δεύτερο πιο συχνό φυσικό κίνδυνο στην περιοχή του Παρισιού (μετά τις πλημμύρες) και η πρώτη αιτία αποζημίωσης από ασφαλιστικές εταιρείες.
«Περισσότερο από το 80% της επικράτειας του Ile-de-France έξω από το Παρίσι (το 83,4%)είναι εκτεθειμένο σε παρόμοια φαινόμενα, δηλαδή 997.800 εκτάρια. Και τα τρία τέταρτα του Île-de-France (76,6%) βρίσκονται σε μια περιοχή μέτριας έως υψηλής έκθεσης κινδύνου.
Το Ινστιτούτο Περιφέρειας του Παρισιού αριθμεί τώρα 1,14 εκατομμύρια σπίτια που έχουν ανεγερθεί σε περιοχές μέσης ή υψηλής έκθεσης κινδύνου στο Île-de-France (σε σύνολο 1,47 εκατομμυρίων), με αργιλώδη εδάφη.
Περίπου 70.000 σπίτια έχουν ήδη υποστεί ζημιές από το 1995, δηλαδή 2.400 ετησίως κατά μέσο όρο. Λόγω της αύξησης της συχνότητας και της έντασης των ξηρασιών, οι ζημιές συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται.