Πυρκαγιές μαίνονται στο Εθνικό Πάρκο Iberá της Αργεντινής

Πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται σε προστατευμένη περιοχή άγριας ζωής στη βορειοανατολική Αργεντινή τον Φεβρουάριο του 2023. Κοντά στο Εθνικό Πάρκο Iberá, η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 και συνεχίζουν να μαίνονται πολλα μέτωπα.

Το Εθνικό Πάρκο Iberá αποτελεί μια ευαίσθητη προστατευόμενη περιοχή βιοτόπων από το 2018. Με έκταση 1.370 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή Corrientes, το πάρκο είναι μέρος ενός προγράμματος αναδόμησης άγριας ζωής «rewilding» που στοχεύει στην επανεισαγωγή βασικών ειδών, όπως τα τζάγκουαρ και οι υδρόχοιροι που είχαν εκδιωχθεί στο παρελθόν από το κυνήγι, από την ανάπτυξη αγροκτημάτων και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι παραπάνω εικόνες δείχνουν καπνό από τις πυρκαγιές στη βορειοδυτική πλευρά του Εθνικού Πάρκου Iberá στην επαρχία Corrientes της Αργεντινής στις 19 Φεβρουαρίου 2023. Οι εικόνες έχουν ληφθεί από το όργανο Operational Land Imager-2 (OLI-2) του δορυφόρου Landsat 9. Η εικόνα ψευδοχρωμάτων στα δεξιά συνδυάζει συχνότητες του υπέρυθρο βραχέων κυμάτων, του εγγύς υπέρυθρου και του ορατού (μπάντες OLI-2 6-5-3) για να διευκολυνθεί η διάκριση περιοχών με βλάστηση (πράσινο) από τα πρόσφατα καμένα τοπία (καφέ χρώμα). Πηγή: NASA Earth Observatory

Οι δασικές πυρκαγιές για την περιοχή αυτή της Αργεντινής δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πέρυσι περισσότερα από 520.000 εκτάρια (5200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) κάηκαν στην περιοχή Corrientes και στις γύρω επαρχίες. Το 2022 και μέχρι στιγμής το 2023, η δραστηριότητα των πυρκαγιών ήταν ασυνήθιστα υψηλή στην περιοχή, σύμφωνα με τον Mark Parrington, από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS). «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η επαρχία Corrientes παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα πυρκαγιών από σε σχέση με τις τελευταίες δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Parrington. «Μέχρι στιγμής φέτος, οι πυρκαγιές φαίνεται να είναι πολύ πιο εντοπισμένες γύρω από τους υγροτόπους Iberá σε σύγκριση με πιο εκτεταμένες πυρκαγιές στη βόρεια Αργεντινή και τη νότια Παραγουάη το 2022».

Επεξεργασμένη εικόνα των καμένων εκτάσεων στην περιοχή από δορυφορικά δεδομένα Copernicus που ελήφθησαν στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-2

Αν και η προέλευση των πυρκαγιών δεν είναι ξεκάθαρη, η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή έχουν συμβάλει στη συνεχιζόμενη υφιστάμενη κατάσταση. Στις 13 Φεβρουαρίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αργεντινής εξέδωσε προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες, καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν περίπου τους 40°C  σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια της χώρας. Πρόκειται ήδη για τον όγδοο καύσωνα στη χώρα αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το τελευταίο αυτό κύμα καύσωνα έχει επιδεινώσει την πολυετή ξηρασία στην κεντρική Νότια Αμερική. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία World Weather Attribution (WWA), μια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων του κλίματος σε έξι χώρες, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η La Niña συμβάλλει σε μια παρατεταμένη ξηρασία στην Αργεντινή και την Παραγουάη. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, το σύνολο των βροχοπτώσεων στην κεντρική Αργεντινή ήταν το χαμηλότερο που σημειώθηκε για περισσότερο από μισό αιώνα. Η έλλειψη βροχοπτώσεων μείωσε δραματικά τις αποδόσεις σε σιτάρι, σόγια και άλλες καλλιέργειες.

Αν και το φαινόμενο La Niña είναι υπεύθυνο για την έλλειψη βροχοπτώσεων, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έκανε τις πρόσφατες ακραίες θερμοκρασίες στην περιοχή 60 φορές πιο πιθανές, σύμφωνα με ερευνητές του WWA.

Πηγή: NASA Earth Observatory και Copernicus.eu