Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε Ιταλία και Ελλάδα στα μέσα Οκτωβρίου 2022 - Μεγάλες καταστροφές και 2 νεκροί

Έντονη κακοκαιρία έπληξε στα μέσα Οκτωβρίου 2022 την Ιταλία και την Ελλάδα, με χαρακτηριστικό τις σφοδρές κατά τόπους βροχοπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και εκεταμένες πλημμύρες. Στην Ελλάδα υπήρξε και τραγικός απολογισμός με δύο απώλειες ζωών στην περιοχή του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Η έντονη κακοκαιρία ξεκίνησε από την Ιταλία την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες σε περιοχές της Σικελίας, και κυρίως στην επαρχία του Τράπανι, όπου καταγράφηκαν περισσότερα από 150 mm σε μικρό χρονικό διάστημα. Περίπου είκοσι άτομα απεγκλωβίστηκαν, στην πλειονότητά τους ανήλικοι, επισκέπτες ενός κέντρου υποδοχής στην περιοχή Salina Grande, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να σωθούν από την πλημμύρα, εγκλωβίστηκαν και απομονώθηκαν στην οροφή του κτιρίου.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 η κακοκαιρία ακολούθησε την προδιαγεγραμμένη πορεία (όπως προέβλεπαν τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού) προς την Ελλάδα, επηρεάζοντας αρχικά τη Δυτική Ελλάδα, καταγράφοντας πάνω από 100 mm κατά τόπους. Το βράδυ της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2022, η κακοκαιρία έπληξε με μεγάλη σφοδρότητα την Κρήτη και κυρίως το βόρειο κομμάτι αυτής προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στο Ηράκλειο και ειδικότερα την περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπου δυστυχώς καταγράφηκαν και οι 2 θάνατοι ανθρώπων που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και στη Σητεία.

Στον Άγιο Νικόλαο σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του Ε.Α.Α/meteo.gr καταγράφηκαν (μέχρι και τις 17:00 – 16/10/2022) 180 mm βροχής.

* Η εκτίμηση των βροχοπτώσεων από τα δορυφορικά δεδομένα δεν αποτυπώνει πλήρως τα τοπικά μέγιστα, όπως τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που κατέγραψαν σταθμοί στην ανατολική Κρήτη.

Πηγές: NASA/GPM, meteonetwork.it, Ε.Α.Α/meteo.gr