Σημαντικές ζημιές στον αγροτικό τομέα της Δυτικής Ευρώπης λόγω όψιμου παγετού

Ο χάρτης δείχνει τις ελάχιστες τιμές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς στη Δυτική Ευρώπη το πρωί της Κυριακής 3 Απριλίου 2022.

Στις περισσότερες περιοχές εκδηλώθηκε πολύωρος παγετός, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί κοντά στα επίπεδα των -5°C σε πεδινές περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας και της Γερμανίας. Μετά το ιδιαίτερα θερμό δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου και τις πολλές ώρες ηλιοφάνειας σε αυτές τις περιοχές, η φαινολογία καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι σε ασυνήθιστα προχωρημένο στάδιο.

Ο ισχυρός παγετός το βράδυ της Παρασκευής 1 Απριλίου προκάλεσε τις πρώτες καταστροφές στη Γαλλία σε καλλιέργειες μήλου, ροδάκινου, βερίκοκου, βανίλιας, κερασιού και ακτινίδιου, όμως ο παγετός της επόμενης βραδιάς, ολοκλήρωσε την καταστροφή στις Περιφέρειες Dordogne, Garonne Valley και Normandy. Υπολογίζεται ότι και οι καλλιέργειες αμπελιού στις Περιφέρειες Bordeaux, Sauternes and Cognac έχουν καταστραφεί πλήρως, πολλές από τις οποίες είχαν πληγεί και πέρυσι, τον Απρίλιο του 2021.

Παγετός προβλέπεται να εκδηλωθεί ξανά το βράδυ της Κυριακής 3 και νωρίς το πρωί της Δευτέρας 4 Απριλίου 2022.

Πηγή: Météo-France, ITK, Infoclimat