Σημαντική υποχώρηση πάγου στα νησιά Svalbard από πρόσφατο κύμα καύσωνα στην Αρκτική

Η παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 29 Μαΐου 2022, δείχνει τη σημαντική εναπόθεση ιζήματος στον Αρκτικό Ωκεανό λόγω του λιώσιμου του χιονιού και των παγετώνων γύρω από το Longyearbyen, τον βορειότερο οικισμό με πληθυσμό άνω των 1000 κατοίκων, στο αρχιπέλαγος Svalbard στη Νορβηγία.

Η τεράστια υποχώρηση του πάγου προκαλείται από μια διαρκή περίοδο υψηλών θερμοκρασιών στην Αρκτική. Σύμφωνα με το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, στις 28 Μαΐου, στο Akseløya, ένα νησί 60 χλμ νοτιοανατολικά του Longyearbyen, η θερμοκρασία αυξήθηκε στους 10,5°C, την υψηλότερη τιμή για τον μήνα Μάιο των 46 ετών παρατηρήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με το εργαστήριο κλιματολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης, την ημέρα της λήψης της εικόνας αυτής, η τήξη επιφάνειας στο αρχιπέλαγος Svalbard έφτασε σε υψηλή τιμή ρεκόρ για τα τέλη Μαΐου.

Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση αλλαγών στην επιφάνεια της γης με μεγάλη λεπτομέρεια, ακόμη και σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, και για την συστηματική παρακολούθηση της τήξης των παγετώνων.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-2