Τα δορυφορικά δεδομένα του Landsat-9 είναι πλέον δημόσια διαθέσιμα

Τα δεδομένα από τον νέο δορυφόρο Landsat 9 ο οποίος τέθηκε σε τροχιά τον Σεπτέμβριο του 2021, είναι πλέον δημόσια διαθέσιμα στους χρήστες και ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Ο δορυφόρος θα συνεχίσει τον κρίσιμο ρόλο του προγράμματος στην παρακολούθηση, την κατανόηση και τη διαχείριση των χερσαίων πόρων που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής.

Μια συνεργασία μεταξύ της NASA και του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, ο δορυφόρος φέρει δύο επιστημονικά όργανα, το Operational Land Imager 2 (OLI-2) και το Thermal Infrared Sensor 2 (TIRS-2). Το OLI-2 καταγράφει παρατηρήσεις της επιφάνειας της Γης σε ορατές, εγγύς υπέρυθρες και υπέρυθρες ζώνες βραχέων κυμάτων και το TIRS-2 μετρά τη θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία και τη θερμότητα που εκπέμπεται από την επιφάνεια της Γης.

Η παραπάνω εικόνα ψευδών χρωμάτων του άρθρου, που τραβήχτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2022 από το Landsat 9, έχει υποστεί επεξεργασία χρησιμοποιώντας το εγγύς υπέρυθρο κανάλι του δορυφόρου. Αυτό το κανάλι χρησιμοποιείται συχνά για να τονίσει τη βλάστηση, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής στο κάτω μισό της εικόνας. Τα χωράφια που καλλιεργούνται σήμερα φαίνονται με έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ οι περιοχές χωρίς βλάστηση εμφανίζονται σε πράσινο και καφέ. Τα κυκλικά σχήματα, κυρίως κάτω αριστερά, είναι πεδία άρδευσης με κεντρικό άξονα – όπου ο εξοπλισμός περιστρέφεται γύρω από έναν κεντρικό άξονα και οι καλλιέργειες ποτίζονται με ψεκαστήρες. Η Ουάσιγκτον είναι μια κορυφαία γεωργική πολιτεία, με τις κορυφαίες καλλιέργειες να είναι τα μήλα, οι πατάτες και το σιτάρι.

Ο ποταμός Κολούμπια, ο μεγαλύτερος ποταμός στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, είναι ορατός στην κορυφή της εικόνας με μαύρο χρώμα. Ο ποταμός υψώνεται στα Βραχώδη Όρη της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, ρέει μέσω της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον, πριν φτάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο ποταμός είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και με τους παραποτάμούς του, αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της δυνητικής υδροηλεκτρικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καθώς το νερό απορροφά αρκετή ποσότητα ακτινοβολίας, τα υδάτινα σώματα, όπως ο ποταμός Κολούμπια, εμφανίζονται μαύρα στην εικόνα. Ωστόσο, ορισμένα παγωμένα υδάτινα σώματα διακεκομμένα στα αριστερά της εικόνας μπορούν να φανούν σε τιρκουάζ καθώς ο πάγος αντανακλάται λιγότερο στο κανάλι κοντά στο υπέρυθρο παρά στο ορατό τμήμα του φάσματος.

Η σειρά Landsat αποτελεί μέρος του προγράμματος Third-Party Missions της ESA, το οποίο αποτελείται από σχεδόν 50 δορυφορικές αποστολές, και αποτελεί επίσης μέρος του προγράμματος Heritage Space της ESA.

Πηγή: European Space Agency