Τεχνητά νέφη αεροσκαφών πάνω από την Ελλάδα την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Η δορυφορική εικόνα που επεξεργάστηκε το Climatebook από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-3 το πρωί της Τρίτης 24 Οκτωβρίου 2023 δείχνει το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας μας να είναι καλυμμένο με αραιά νέφη που βρίσκονται σε μεγάλο ύψος στην τροπόσφαιρα. Τα νέφη πάνω από το Αιγαίο εντοπίζονταν πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Οι γραμμικοί σχηματισμοί των υψηλών νεφώσεων ορατοί πάνω από τα ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο δημιουργούνται από την καύση των κινητήρων σε αεροσκάφη, επομένως είναι τεχνητά νέφη. Κατά την καύση των καυσίμων στα αεροσκάφη, ένα κύριο καυσαέριο που παράγεται είναι οι υδρατμοί, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι λοιπόν οι υδρατμοί των καυσαερίων είναι αυτοί που συμπυκνώνονται και σχηματίζουν τα γραμμικά νέφη.

Οι λευκές γραμμές που αφήνουν οι κινητήρες των αεροσκαφών δεν είναι “λευκές” εξαρχής. Δηλαδή, η γραμμή των καυσαερίων που ακολουθεί το αεροσκάφος γίνεται λευκή μετά από κάποια απόσταση (μικρή) πίσω από αυτό. Αυτό συμβαίνει διότι η θερμοκρασία των εκατοντάδων βαθμών Κελσίου που έχουν τα καυσαέρια (οι υδρατμοί τους) δεν τους επιτρέπει να συμπυκνωθούν αμέσως. Έτσι, μεσολαβεί ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα καυσαέρια θα πρέπει να απολέσουν τη μεγάλη θερμότητά τους.

Είκονα 1. Δορυφορική εικόνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel3 στις 24/10/2023 πάνω από την Ελλάδα. Πηγή δεδομένων: Copernicus.

Πιθανές επιπτώσεις στον καιρό και το κλίμα

Η ολοένα αυξανόμενη κίνηση των αεροσκαφών ενδέχεται να προκαλέσει μια περαιτέρω αύξηση των τεχνητών νεφώσεων στον πλανήτη. Το κυριότερο μέλημα των ερευνητών για τα τεχνητά νέφη των αεροσκαφών είναι η μελέτη των επίμονων ιχνών συμπύκνωσης που δεν διαλύονται άμεσα μετά τη δημιουργία τους και καθώς μεγαλώνουν, δεν ξεχωρίζουν από άλλα νέφη θυσσάνων και θυσσανοστρωμάτων, όπως συνέβη την Τρίτη 24/10 στη χώρα μας.

Αυτά τα νέφη προκαλούν τη σκίαση και ερευνητές υποστηρίζουν ότι εμποδίζοντας την εισχώρηση της ηλιακής ακτινοβολίας σε χαμηλότερα στρώματα, προκαλούν και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα. Αντίθετα το βράδυ, η δημιουργία αυτών των νεφών προκαλεί θέρμανση της κατώτερης ατμόσφαιρας αφού εμποδίζει την υπέρυθρη ακτινοβολία που προέρχεται από το έδαφος να διαφύγει στο διάστημα.