Τεράστιες εκπομπές μεθανίου στη Βόρεια Ελλάδα

Ένας δορυφόρος του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA εντόπισε τεράστιες εκπομπές μεθανίου από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Βόρεια Ελλάδα. Οι δορυφορικές παρατηρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τον δορυφόρο EMIT και επεξεργάστηκαν από την Carbon Mapper, αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από 2 τόνοι μεθανίου εκπέμπονται από τον χώρο υγειονομικής ταφής κάθε ώρα.

Από μόνες τους, οι εκπομπές μεθανίου από μια χωματερή δεν προκαλούν έκπληξη. Καθώς τα οργανικά απόβλητα των χωματερών όταν αποσυντίθενται χωρίς οξυγόνο, παράγουν μεθάνιο. Όταν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, που θερμαίνει τη Γη πολύ πιο αποτελεσματικά από το διοξείδιο του άνθρακα.

Το απογοητευτικό είναι ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί ήδη μια σύγχρονη εγκατάσταση υγειονομικής ταφής αερίου σε ενέργεια που αναπτύχθηκε από την HELECTOR Α.Ε., η οποία υποτίθεται ότι δεσμεύει αυτό το μεθάνιο και το μετατρέπει σε ενέργεια. Έτσι, εκτός από καταστροφικές για το κλίμα, αυτές οι εκπομπές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα για την παροχή εσόδων και τη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι πήγε στραβά στη διαδικασία. Για παράδειγμα, μπορεί η χωματερή να έχει ξεπεράσει την αρχική χωρητικότητα του συστήματος ή μια προσωρινή βλάβη.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: απαιτούνται τακτικές μετρήσεις, τόσο από δορυφόρους όσο και από το έδαφος, για τον γρήγορο εντοπισμό, τη διάγνωση και την επίλυση τέτοιων προβλημάτων και την ελαχιστοποίηση της επίδρασής τους.

Πηγή: Carbon Mapper /