Τι μας «έδειξε» ο μετεωρολογικός δορυφόρος Metop-A

Τι μας «έδειξε» ο μετεωρολογικός δορυφόρος Metop-A

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας (Metop-A: Ο πρώτος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος πολικής τροχιάς ολοκληρώνει τη λειτουργία του), ο Metop-A ολοκλήρωσε την επιχειρησιακή λειτουργία του το Φθινόπωρο του 2021. Αναμφίβολα, η προσφορά του τόσο στην επιχειρησιακή μετεωρολογία όσο και στην έρευνα ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική. Τι μας «έδειξε» όμως μέσα στα 15 χρόνια λειτουργίας του;  Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Εκμετάλλευσης Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Δορυφόρων -EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος. Απεικονίσεις εκρήξεων ηφαιστείων, του στρώματος του Όζοντος, των πάγων της Ισλανδίας, δασικών πυρκαγιών, τροπικών κυκλώνων και της μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων λόγω των COVID lockdowns περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών.

Εδώ σας παρουσιάζουμε 3 από τις παραπάνω εικόνες και παράλληλα σας προτρέπουμε να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο: “What has Metop-A seen in 15 years?”.

Τυφώνας Sandy

Ο τυφώνας Sandy (Οκτώβριος 2012) προκάλεσε 185 θανάτους και πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, κατατάσσοντας τον στη 2η θέση ως προς το κόστος, πίσω μόνο από τον τυφώνα Katrina του 2005. Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνεται ο τυφώνας, όπως τον κατέγραψε το όργανο AVHRR του Metop-A, αφού έχει ενισχυθεί σε τυφώνα κατηγορίας 1, με ανέμους 150 χλμ/ώρα καθώς πλησιάζει τις ακτές των Η.Π.Α. στις 29 Οκτωβρίου 2012.

Τυφώνας Sandy, 29 Οκτωβρίου 2012

 

Ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των COVID lockdowns

Η ανάλυση του ολικού NO2 στην ατμόσφαιρα από το όργανο GOME-2 των δορυφόρων Metop-A και Metop-B, έδειξε ξεκάθαρη ελάττωση του συγκεκριμένου ρύπου λόγω των περιορισμών λόγω της πανδημίας COVID κατά τους πρώτους μήνες του 2020. Η σχετική εικόνα παρουσιάζει την ελάττωση των NO2 κατά τον Μάρτιο του 2020 σε σχέση με τις μέσες συγκεντρώσεις των ετών 2007-2018.

Απόκλιση από την μέση τιμή των ετών 2007-2018 για τη συγκέντρωση του NO2, Μάρτιος 2020

Οι καταστροφικές πυρκαγιές της Καλιφόρνια τον Οκτώβριο 2007

Πυρκαγιές κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις της Νότιας Καλιφόρνια από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου 2007. Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνονται τα πλούμια του καπνού, όπως αυτά τα κατέγραψε το όργανο AVHRR στις 22 Οκτωβρίου 2007.

Φωτιές Καλιφόρνια, 22 Οκτωβρίου 2007

 

ΠΗΓΗ: EUMETSAT – What has Metop-A seen in 15 years?