Το φαινόμενο La Niña επιβραδύνει πρόσκαιρα την αύξηση του CO₂ της ατμόσφαιρας

Παρά το γεγονός ότι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) θα συνεχίσει να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και το 2023, το Met Office προβλέπει ότι η συσσώρευσή του θα είναι μικρότερη του συνηθισμένου, λόγω της προσωρινής αύξησης των φυσικών καταβοθρών άνθρακα (των  διεργασιών δηλαδή που αφαιρούν CO2 από την ατμόσφαιρα).

Για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από το όριο του 1.5°C θα πρέπει να περικοπούν άμεσα οι εκπομπές.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι εκπομπές CO₂ θα πρέπει να μειωθούν και τελικά να σταματήσουν εντός δεκαετίας. Πρόσκαιρος σύμμαχός μας είναι το φαινόμενο La Niña, το οποίο επιτρέπει στα τροπικά δάση και στην βλάστηση γενικότερα να απορροφούν περισσότερο από το συνηθισμένο CO2 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Αποτέλεσμα είναι η προσωρινή ανάσχεση της πλανητικής θέρμανσης λόγω της επιβράδυνσης της συσσώρευσης CO₂. Έτσι, ενώ τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών, αυτή η αύξηση είναι μικρότερη από ότι θα ήταν χωρίς την αυξημένη πρόσληψη άνθρακα από τα υπόλοιπα δάση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Richard Betts (επικεφαλής ομάδας προγνώσεων για το CO2): «Εκ πρώτης όψεως, η φετινή άνοδος του CO₂ μπορεί να φαίνεται να είναι σύμφωνη με ένα σενάριο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1.5°C, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι μια εσφαλμένη εντύπωση. Συμβαίνει μόνο προσωρινά, και όχι για τους σωστούς λόγους. Μόλις το φαινόμενο La Niña υποχωρήσει, η αυξημένη απομάκρυνση CO₂ θα σταματήσει, επιτρέποντας και πάλι την ταχύτερη συσσώρευση του στην ατμόσφαιρα.»

Στο σχετικό βίντεο παρουσιάζεται συνοπτικά η επίδραση των φυσικών κλιματικών μοτίβων την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρά μας.

 

Πηγή πληροφοριών και βίντεο: Met Office