Το Hywind Tampen, το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, τέθηκε σε λειτουργία, σύμφωνα με δελτίο τύπου της διαχειρίστριας εταιρείας Equinor. Από τις 11 τουρμπίνες που συμμετέχουν στο έργο, η πρώτη τουρμπίνα ξεκίνησε την παραγωγή ενέργειας στις 13 Νοεμβρίου 2022, ενώ άλλες έξι έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία φέτος.
Με τις επικείμενες καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την πρόσφατη άνοδο των τιμών των καυσίμων, οι χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να στραφούν επιθετικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ όσες χώρες βρίσκονται στις τροπικές περιοχές επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια, άλλες που ευνοούνται από ισχυρούς ανέμους πάνω από τα θάλασσα αναζητούν την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Το Hywind Tampen βρίσκεται 140 km μακριά από τις ακτές της Νορβηγίας, και αποτελείται σήμερα από 11 ανεμογεννήτριες ικανές να παράγουν έως 88 MW ενέργειας. Η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor ανέλαβε το έργο. Οι εταίροι και η οικονομική του υποστήριξη προήλθαν από την Enova, μια κρατική επιχείρηση που ανήκει στο Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος, και το ταμείο NOx, που παρέχεται από τον επιχειρηματικό τομέα της Νορβηγίας.
Οι στρόβιλοι βρίσκονται σε νερά βάθους 260-300 m και είναι εγκατεστημένοι σε πλωτές κατασκευές με σύστημα κοινής πρόσδεσης. Τέσσερις από τις 11 ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο έχουν συναρμολογηθεί, αλλά θα εγκατασταθούν στο αιολικό πάρκο το 2023. Ακόμη και με τις επτά ανεμογεννήτριες, η εγκατάσταση έχει παραγωγικότητα 60 MW, καθιστώντας την το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο.
Όπως ανέφερε η Interesting Engineering τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το έργο εκτελείται για την παροχή ενέργειας στα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Snorre και Gullfaks που βρίσκονται κοντά, για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από την παραγωγή. Η Equinor εκτιμά ότι όταν είναι πλήρως σε λειτουργία, το Hywind Tampen θα βοηθήσει να καλύψει το 35 % της ενεργειακής ζήτησης των δύο πεδίων και να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά περίπου 200.000 τόνους κάθε χρόνο.