Τυφώνας Φιόνα: Χωρίς ρεύμα όλο το Πουέρτο Ρίκο - Καταστροφικές πλημμύρες

Η τροπική καταιγίδα Φιόνα που αναβαθμίστηκε στην πορεία σε τυφώνα κατηγορίας 1,2 και 3, κατέγραψε ανέμους που ξεπέρασαν τα 86 μίλια/ώρα (140 χλμ./ώρα) όταν κατέφτασε στο νησί του Πουέρτο Ρίκο, πριν κινηθεί δυτικά προς τη Δομινικανή Δημοκρατία. Πάνω από 600-700 χιλιοστά βροχής έχουν καταγραφεί μέσα σε μια ημέρα στο νησί του Πουέρτο Ρίκο. Οι συνθήκες κρίθηκαν πολύ επικίνδυνες για να γίνουν επισκευές αμέσως μετά το χτύπημα της καταιγίδας.

Εικόνα 1. Αθροιστική βροχόπτωση 2 ημερών απο ραντάρ στην περιοχή του Πουέρτο Ρίκο κατά το διήμερο 17-19/09/2022. Πηγή: Tomer Burg

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Πουέρτο Ρίκο μετά τον τυφώνα Φιόνα που προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις και διέκοψε ολόκληρη την ηλεκτροδότηση του νησιού. Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο νησί της Γουαδελούπης της Καραϊβικής, όταν το σπίτι του παρασύρθηκε από πλημμύρες.

Οι πτήσεις από το κεντρικό αεροδρόμιο του Πουέρτο Ρίκο ακυρώθηκαν. Πολλά λιμάνια και δρόμοι είναι επίσης κλειστά, ενώ μια γέφυρα αυτοκινητόδρομου στο Utuado, στην κεντρική ορεινή περιοχή του νησιού, έχει παρασυρθεί από πλημμύρες. Ο τυφώνας Φιόνα έπληξε το Πουέρτο Ρίκο μόλις πέντε χρόνια αφότου ο τυφώνας Μαρία -ο χειρότερος στην ιστορία του νησιού- προκάλεσε καταστροφές. Τρεις εβδομάδες μετά από εκείνη την καταστροφή, μόνο το 10% περίπου των κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο είχε ρεύμα. Το εθνικό δίκτυο παραμένει εύθραυστο, με τις διακοπές ρεύματος να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Περίπου 600 στρατιώτες της Εθνοφρουράς διεξάγουν αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο το νησί, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περίπου 1.000 άνθρωποι. Εκτός από την πλήρη διακοπή ρεύματος για τα 3.3 εκατομμύρια άτομα που ζουν στο νησί της Καραϊβικής, επηρεάστηκαν επίσης ορισμένα κέντρα υγείας που λειτουργούν με γεννήτριες. Τα ηλεκτρικά συστήματα στο νοσοκομειακό συγκρότημα του Σαν Χουάν έχουν αποκατασταθεί από τότε, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο τυφώνας Φιόνα αναμένεται να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί σε τυφώνα κατηγορίας 4 μέχρι την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, αποτελώντας έτσι τον πρώτο κύριο τυφώνα της σεζόν για τον Ατλαντικό. Καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις έχουν προβλεφθεί για τη Δομινικανή Δημοκρατία καθώς ο τυφώνας εξελίσσεται βορειοδυτικά, με τα νησιά Τερκς και Κάικος επίσης να βρίσκονται στη ζώνη επηρεασμού.

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα του τυφώνα Φιόνα από το δορυφόρο GOES-16 τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου 2022. Πηγή: CIRA/RAMMB

Πηγές: CIRA/RAMMB, ΝΟΑΑ, bbc.com