Τυφώνας Ίαν: Χωρίς ρεύμα όλη η Κούβα - Σε κόκκινο συναγερμό η Φλόριντα για τον τυφώνα κατηγορίας 4

Εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα προετοιμάζονται για ισχυρές καταιγίδες, καταστροφικούς ανέμους και καταστροφικές πλημμύρες, καθώς ο τυφώνας Ίαν που κινείται προς τις ακτές της αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 4. Ο τυφώνας Ίαν προηγουμένως σάρωσε την Κούβα, αφήνοντας όλο το νησί χωρίς δίκτυο ηλεκτροδότησης. Εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν στο σκοτάδι μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίαν, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο δυτικό τμήμα της χώρας, φέρνοντας σφοδρούς ανέμους, βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) έχουν καταγραφεί ριπές ανέμων που φτάνουν τα 250 km/h και απέχει ελάχιστα από την αναβάθμισή του σε τυφώνα κατηγορίας 5.

Επίσης, αναμένεται να χτυπήσει και την περιοχή του κόλπου της Τάμπα. Η περιοχή είναι από τα πιο ευάλωτα μέρη στις ΗΠΑ για σοβαρές πλημμύρες – και αν ο Ίαν συνεχίσει την αναμενόμενη πορεία του, αυτό θα ήταν το πρώτο άμεσο πλήγμα της περιοχής από μεγάλο τυφώνα από το 1921.

“Έχουν περάσει περίπου 100 χρόνια από τότε που η Τάμπα είχε ένα άμεσο χτύπημα. Απλώς ήταν τυχεροί εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε ο Έρικ Σαλνα, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για τους Τυφώνες. Το χαμηλό υψόμετρο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και ο μεγάλος πληθυσμός αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο στην περιοχή.

Είναι πολύ αργά για τους κατοίκους της πολιτείας Σάρλοτ, όπου ο τυφώνας Ίαν αναμένεται να φτάσει το απόγευμα της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου, να εκκενώσουν τα σπίτια τους, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις. «Δεν είναι πλέον δυνατή η ασφαλής εκκένωση», είπε ο Ντε Σάντις, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Επίσης, ανέφερε πως οι γέφυρες έχουν ήδη κλείσει και προέτρεψε όλους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους.

Τέλος, πρόσφατες πτήσεις αναγνωριστικών(recon) αεροσκαφών πολύ κοντά στο μάτι του τυφώνα, αναφέρουν έλαχιστη βαρομετρική πίεση στα 935 hPa και μέγιστη ένταση ανέμου στα 254 km/h. Έτσι, ο τυφώνας Ίαν βρίσκεται στα πρόθυρα για την αναβάθμισή του στην υψηλότερη κατηγορία 5.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται το καλοσχηματισμένο λεγόμενο “μάτι” του τυφώνα Ίαν καθώς και η ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ κινείται πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού, το απόγευμα της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2022.

Πηγές: bbc.com, NHC, CIRA/RAMMB