Τυφώνες προκαλούν βροχοπτώσεις-ρεκόρ και καταστροφές στην Κίνα

Οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ που προκλήθηκαν από τροπικούς κυκλώνες προκάλεσαν καταστροφές και θύματα στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας καθώς και στην επαρχία του Hebei Εκδηλώθηκαν οι πιο έντονες βροχοπτώσεις από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων πριν από 140 χρόνια. Σύμφωνα με την Κινεζική Μετεωρολογική υπηρεσία έπεσαν 744,8 χιλιοστά βροχής κατά το διάστημα από 8 μ.μ. του Σαββάτου 29 Ιουλίου και 7π.μ. της Τετάρτης 2 Αυγούστου. Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστο 12 θύματα και περισσότερους από 125.000 ανθρώπους να απομακρύνονται.

«Η καταστροφή αυτή είναι απλώς το τελευταίο σε μια σειρά ακραίων καιρικών γεγονότων που έχουν επηρεάσει την Ασία και άλλα μέρη του πλανήτη αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικών βροχοπτώσεων και της επικίνδυνης ζέστης», δήλωσε ο Δρ Johan Stander, του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization – WMO). «Βλέπουμε σε καθημερινή βάση στοιχεία για την επείγουσα εφαρμογή της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για “Έγκαιρες Προειδοποιήσεις για Όλους (Early Warnings for All)” η οποία έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις που σώζουν ζωές σε όλα τα μέρη της Γης».

Αθροιστική βροχόπτωση στο Πεκίνο και στην περιφέρεια Hebei κατά το διάστημα 27/07/2023, 09:00 – 31/07/2023, 07:00 (ώρα Πεκίνου)

Τυφώνες Doksuri και Khanun

Η βροχόπτωση προκλήθηκε από τον ισχυρό τυφώνα Doksuri, ο οποίος προκάλεσε καταστροφές καθώς κινήθηκε από τις Φιλιππίνες προς την νοτιοανατολική Κινεζική επαρχία Fujian στις 29 Ιουλίου. Οι τεράστιες ζώνες βροχής του τυφώνα εκτείνονταν βόρεια ως το Πεκίνο καθώς και σε περιοχές κατά μήκος των ποταμών Yellow και Huaihe. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες, τόσο στις Φιλιππίνες όσο και στην Κίνα, εξέδωσαν προειδοποιήσεις με το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού και διέταξαν την αναστολή των θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών. Δεκάδες θύματα αναφέρθηκαν στις Φιλιππίνες.

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping ζήτησε εκτεταμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των ανθρώπων που αγνοούνται ή έχουν παγιδευτεί. Επίσης ζήτησε από όλες τις τοπικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στην αναζήτηση και διάσωση των αγνοουμένων και παγιδευμένων ατόμων, να κάνουν ότι καλύτερο για την περίθαλψη των τραυματιών και να παράσχουν βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων. Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έπληξαν επίσης την επαρχία Hebei που περιβάλλει το Πεκίνο, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των ποταμών, την καταστροφή γεφυρών και την εκκένωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Ένας νέος μεγάλος και πολύ ισχυρός τυφώνας, ο Khanun είχε ως αποτέλεσμα καταστροφικούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στο Ιαπωνικό νησί Okinawa, σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο του WMO, Tokyo Typhoon Center.

Αν και δεν προβλέπεται να φτάσει στην Κίνα, υπάρχουν προειδοποιήσεις για υψηλά κύματα που πλήττουν τις παράκτιες περιοχές της επαρχίας Zhejiang της ανατολικής Κίνας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν 200.000 άνθρωποι εκκένωσαν τις περιοχές αυτές ενώ περισσότεροι από 14.000 διασώστες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ακραίες βροχοπτώσεις στην Ασία

Μια σειρά ακραίων βροχοπτώσεων έπληξαν την Ασία τις τελευταίες εβδομάδες. Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν την Κορέα στις 14 Ιουλίου. Στη βόρεια Ινδία, δρόμοι και γέφυρες κατέρρευσαν και σπίτια παρασύρθηκαν καθώς τα ποτάμια υπερχείλισαν κατά τη διάρκεια ισχυρών μουσωνικών βροχοπτώσεων και πλημμύρων που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους. Η ορεινή πολιτεία Himachal Pradesh χτυπήθηκε σοβαρά, όπως και οι περιοχές του Punjab, του Rajastan και του Utter Pradesh. Το Νέο Δελχί φέρεται να κατέγραψε την πιο υγρή μέρα του Ιουλίου τα τελευταία 40 χρόνια, με 153 χιλιοστά βροχής να πέφτουν σε μια μέρα. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτες προειδοποιήσεις ισχυρών βροχοπτώσεων τη Δευτέρα για τις περιφέρεις Fukuoka και Oita, στο νησί Kyushu, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας. 376,0 χιλιοστά νερού έπεσαν στις 10 Ιουλίου στο Minousan ενώ στο Hikosan έπεσαν 361,5 χιλιοστά (αμφότερα στην περιοχή Kyushu). «Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, αναμένουμε όλο και πιο έντονες και συχνότερες βροχοπτώσεις που θα οδηγούν σε σοβαρές πλημμύρες», δήλωσε ο Δρ Stefan Uhlenbrook, του  WMO.

Η Ασία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε κινδύνους που σχετίζονται με το νερό. Σύμφωνα με την έκθεση του WMO για την κατάσταση του κλίματος στην Ασία το 2022, υπήρξαν 81 σημαντικά γεγονότα φυσικών κινδύνων στην περιοχή, εκ των οποίων το 83% ήταν ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν σε πάνω από 5.000 θανάτους, το 90% των οποίων σχετιζόταν με τις πλημμύρες. Συνολικά, τα γεγονότα φυσικών κινδύνων επηρέασαν άμεσα περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα ζημιές πάνω από 36 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ: WMO – Typhoons trigger destruction and record-breaking rainfall in China