Βαρομετρικό χαμηλό παράγει ρεκόρ βροχοπτώσεων και πλημμύρες στη Χαβάη

Καθώς ένα ασυνήθιστα βαθύ σύστημα χαμηλών πιέσεων κινήθηκε βορειοδυτικά και στη συνέχεια δυτικά του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης κατά τo διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου 2021, αντλώντας αρχικά υγρασία από την Ενδοτροπική Ζώνη Σύγκλισης- ΙΤCZ  (Intertropical Convergence Zone) ​του Ειρηνικού και διοχετεύοντάς την προς βόρεια γεωγραφικά πλάτη, προκάλεσε ένα επεισόδιο παρατεταμένων έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να καταγραφεί στη Χονολουλού η πιο βροχερή ημέρα Δεκεμβρίου στα χρονικά.


Τέτοια συστήματα επίμονων χαμηλών πιέσεων είναι γνωστά ως Kona Low, εμφανίζονται την ψυχρή εποχή του Ειρηνικού Ωκεανού και φέρνουν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, προκαλώντας πλημμύρες, θαλάσσιους σίφωνες και άλλες επικίνδυνες συνθήκες στις πληγείσες περιοχές.

 

Τα παραπάνω στιγμιότυπα εικόνων του συνολικού υετίσιμου ύδατος (TPW) σε διαστήματα 1 ώρας για την περίοδο από 29 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2021 έδειξαν τη σύγκλιση 2 υγρών αερίων μαζών,  οι οποίες στη συνέχεια επηρέασαν διάφορα τμήματα της Χαβάης από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου.

 

Οι  καταιγίδες συνοδεύτηκαν από ισχυρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και αιφνίδιες πλημμύρες, μαζί με κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και διακοπές ρεύματος. Ορισμένοι δρόμοι και σχολεία έκλεισαν και ο κυβερνήτης της Χαβάης κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

 

Εικόνες της περιοχής στο ορατό τμήμα του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, από τον γεωστατικό δορυφόρο GOES-17 (GOES West) της ΝΟΑΑ στις 7 Δεκεμβρίου. Πηγή: ΝΟΑΑ


Στο Οάχου, το αεροδρόμιο της Χονολουλού σημειώθηκαν 201,2 χιλιοστά βροχής στις 6 Δεκεμβρίου, καταρρίπτοντας το ημερήσιο ρεκόρ ύψους βροχής για τον μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS). Ήταν επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο ύψος βροχής που καταγράφηκε στη Χονολουλού μέσα σε μια μέρα. Στο Μάουι σημειώθηκαν 326,5 χιλιοστά, ενώ ακόμη και 510 χιλιοστά εκτιμάται το ύψος βροχής  σε βουνοπλαγιές με νότιο προσανατολισμό. Στο «Μεγάλο Νησί» της Χαβάης, η καταιγίδα έφερε 362,2 χιλιοστά βροχής και ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις στις κορυφές των όρων Mauna Kea και Mauna Loa.

Οι εικόνες φυσικών χρωμάτων, οι οποίες ελήφθησαν στις 7 Δεκεμβρίου 2021 από το όργανο OLI (Operational Land Imager) του δορυφόρου Landsat8, δείχνουν τις κορυφές των όρων Mauna Loa (επάνω) και Mauna Kea (κάτω) σε υψόμετρο 4169m και 4207m αντίστοιχα. Πηγή: NASA

Περισσότερα:

Πηγή: Cooperative Institute for Meteorological Satellite Studies (CIMSS) University of Wisconsin-Madison