Βόρειο Ημισφαίριο: Μετάβαση στη χειμερινή περίοδο - Αυξάνεται σταδιακά η χιονοκάλυψη

Η μετάβαση από τη θερινή στη χειμερινή περίοδο είναι γεγονός για το Βόρειο Ημισφαίριο και την Αρκτική. Τον τελευταίο μήνα αυξάνεται σταδιακά η χιονοκάλυψη καθώς και η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική με την έλευση πιο ψυχρών αερίων μαζών. Η χιονοκάλυψη και η έκταση του πάγου της Αρκτικής αναμένεται να φτάσει στο μέγιστο σημείο τους επόμενους 6 μήνες.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 στην Αρκτική καταγράφηκε η δέκατη χαμηλότερη έκταση θαλάσσιου πάγου. Σημειώνοντας πως η ελάχιστη έκταση θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική μέσα στο έτος, σημειώνεται κυρίως το μήνα Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) τα οποία επεξεργάστηκε το climatebook, εκτεταμένη χιονοκάλυψη παρατηρείται στις αρχές του 2ου δεκαημέρου του Οκτωβρίου 2022 (σε σχέση με ένα μήνα πριν) σε μεγάλο μέρος της Σιβηρίας, της Αλάσκας καθώς και στο Βόρειο Καναδά. Επίσης, τα πρώτα χιόνια κάναν την εμφάνισή τους και σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη όπως στο Κεμπέκ του Καναδά (στο γεωγραφικό πλάτος του Παρισιού) αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα της Νορβηγίας.

Με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου 2022-2023 και την ανάκαμψη της χιονοκάλυψης, το climatebook παρατηρεί και αναλύει τις μεταβολές στην χιονοκάλυψη και την έκταση του πάγου και στα δύο ημισφαίρια της γης, εκδίδοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλυτικά δελτία ενημέρωσης κυρίως για το Βόρειο Ημισφαίριο και την Ευρώπη.

Οι πάγοι των πόλων λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Οι πάγοι της Αρκτικής μειώνονται με ρυθμό σχεδόν 13% ανά δεκαετία, και τα τελευταία 30 χρόνια, ο παλαιότερος και παχύτερος πάγος στην Αρκτική έχει μειωθεί κατά το εκπληκτικό ποσοστό του 95%.

Πηγές: NSIDC, WWF