Βόρειος Ατλαντικός: Πρωτοφανής καύσωνας της θάλασσας με θερμοκρασίες ρεκόρ - Για πρώτη φορά θερμοκρασία έφτασε τους 26.6°C

Ο Βόρειος Ατλαντικός βιώνει έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα της θάλασσας, όπου καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού στην επιφάνεια του ωκεανού (περίπου στα πρώτα 10 εκ) από το 1981, που έχουν ξεκινήσει οι δορυφορικές μετρήσεις και καταγραφές από πλωτήρες. H θερμοκρασία της θάλασσας σε περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού σημειώνει απόκλιση έως και 6°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Εικόνα 1. Θερμοκρασία της θάλασσας στο Βόρειο Ημισφαίριο την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022. Πηγή δεδομένων: OISST/NOAA

Για πρώτη φορά από τις αρχές των καταγραφών σε σημεία του Βόρειο Ατλαντικού η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε τους 26.6°C, σημειώνοντας πως ο μέσος όρος των τιμών στον Βόρειο Ατλαντικό αυτή την εποχή κυμαίνεται στους 24.9°C. Στο σημείο που αναφέρονται οι τιμές ρεκόρ, αναπτύσσεται και ο πρώτος τυφώνας της σεζόν στον Ατλαντικό με το όνομα Danielle.

Εικόνα 2. Εβδομαδιαίες τιμές της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας σε περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού που υποδεικνύεται στο κόκκινο πλαίσιο του ένθετου χάρτη. Πηγή εικόνας: @MichaelRLowey – Twitter

Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη περιοχή στον Βόρειο Ατλαντικό επί 20 χρόνια διαθέτει ψυχρά νερά εξαιτίας της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας.

Οι πολύ υψηλές αυτές θερμοκρασίες σε αυτή την περιοχή του Ατλαντικού θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να ενισχύσουν βαρομετρικά χαμηλά που κινούνται προς την Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο.

Πηγές: NOAA