Βραζιλία: Φονικές πλημμύρες στην περιοχή του Σάο Πάολο • 46 νεκροί και χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Φονικές πλημμύρες προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην περιοχή του Σάο Πάολο της Βραζιλίας τις τελευταίες 7 ημέρες (16-22/02). Μεγάλες ποσότητες βροχής σημειώθηκαν μέσα σε μια ημέρα σε περιοχές όπως το Σαο Σεμπαστιάο, όπου καταγράφηκαν και πάνω από 600 χιλιοστά βροχής μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην πολιτεία του Σάο Πάολο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε σήμερα (22/2) στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το ABC News, οι βροχοπτώσεις έχουν αφήσει σχεδόν 2.500 ανθρώπους εκτοπισμένους στην περιοχή καθώς συνεχίζονται οι κρίσιμες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Εικόνα 1. Καταστροφές σε περιοχή του Σάο Πάολο, από τις πλημμύρες, Βραζιλία – Φεβρουάριος 2023 • dw.com

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στην πόλη Σάο Σεμπαστιάο της Βραζιλίας. Τη Δευτέρα 21/02, εκατοντάδες διασώστες αναζήτησαν επιζώντες σε παράκτιες πόλεις εν μέσω των πλημμυρών.

Η καταστροφή οδήγησε επίσης σε εκτεταμένες ακυρώσεις των εορτασμών του Καρναβαλιού. Ο στρατός της Βραζιλίας συμμετείχε επίσης στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ενώ αντιμετώπισαν εμπόδια από κατολισθήσεις, όπως αποκλεισμένους δρόμους. «Οι ομάδες διάσωσης μας δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε πολλές τοποθεσίες. Είναι μια χαοτική κατάσταση», δήλωσε ο δήμαρχος του Σάο Σεμπαστιάο, Φελίπε Αουγκούστο, σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εικόνα 2. Πλημμύρες στο Σάο Σεμπαστιάο, Βραζιλία, Φεβρουάριος 2023 – Daniela Andrade PMSS 1

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στην πολιτεία του Σάο Πάολο ήταν οι τελευταίες μιας σειράς φυσικών καταστροφών που έπληξαν πρόσφατα τη Βραζιλία, όπου η άναρχη δόμηση και οι κακοτεχνίες έχουν συχνά τραγικές συνέπειες κατά την περίοδο των βροχών.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία οι παραλίες της Βραζιλίας κατακλύζονται από τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Πηγή δεδομένων: GPM/NASA, METSUL, DW