WMO: Συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο οι θερμοκρασίες ρεκόρ

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες παγκοσμίως συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο 2024, ενώ η χρονιά μέχρι στιγμής ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί στον κόσμο, με την Αφρική, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική να κατατάσσονται στην πρώτη θέση υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τρία κορυφαία διεθνή σύνολα δεδομένων.

Πρόκειται για τον θερμότερο Αύγουστο που έχει καταγραφεί, σηματοδοτώντας τον 15ο συνεχόμενο μήνα με ρεκόρ παγκόσμιων θερμοκρασιών, το οποίο αποτελεί από μόνο του ρεκόρ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ -ΝΟΑΑ και τη NASA. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι ήταν ο θερμότερος Αύγουστος που έχει καταγραφεί, ισοφαρίζοντας τη μέση θερμοκρασία του Αυγούστου του 2023.

Το καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου ήταν το πιο θερμό που έχει καταγραφεί και ο Ιούλιος σημείωσε την πιο ζεστή μέρα στα χρονικά. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο του 2023 και του 2024 ήταν πολύ πάνω από οτιδήποτε είχε καταγραφεί πριν.Θερμοκρασιακές αποκλίσεις σε θάλασσα και ξηρά για τον μήνα Αύγουστο (με περίοδο αναφοράς τα έτη 1991-2020). Βάση δεδομένων: NOAA GlobalTemp v6.0.0-20240908   

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες – συμπεριλαμβανομένης της έντονης ζέστης, των ακραίων βροχοπτώσεων και της ξηρασίας – συνοδευόμενες από πλημμύρες και πυρκαγιές – συνέχισαν να προκαλούν καταστροφές και απόγνωση σε πολλές χώρες τον Αύγουστο.

Μέχρι στιγμής, το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Οι θερμοκρασίες είναι μόνο ένας από τους δείκτες της κλιματικής αλλαγής. Άλλοι δείκτες περιλαμβάνουν τη θερμότητα των ωκεανών, τον θαλάσσιο πάγο και τους παγετώνες.

Μηνιαίες αποκλίσεις της παγκόσμιας επιφανειακής θερμοκρασίας αέρα σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών 1991-2020 για τα δέκα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί. Το 2024 εμφανίζεται με κόκκινη γραμμή, το 2023 με κίτρινη γραμμή και όλα τα άλλα χρόνια με γκρι γραμμές. Βάση δεδομένων: ERA5. Πηγή: Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus/ECMWF.

Η παγκόσμια έκταση του θαλάσσιου πάγου ήταν η δεύτερη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τον Αύγουστο – με τον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής να βρίσκεται στην τέταρτη χαμηλότερη έκταση και η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής να καταγράφει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή της στα χρονικά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus και τις εκθέσεις της NOAA.

Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας παγκοσμίως ήταν η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί για τον μήνα Αύγουστο. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες θάλασσας (SSTs) που παρατηρήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ισημερινού Ειρηνικού Ωκεανού ήταν κοντά στον μέσο όρο, με τις προβλέψεις να υποδηλώνουν πιθανή μετάβαση στη φάση La Niña κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του βορείου ημισφαιρείου, ωστόσο οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στους ωκεανούς παρέμειναν ασυνήθιστα υψηλές σε πολλές περιοχές.

Οι θερμοκρασίες του Αυγούστου ήταν πάνω από τον μέσο όρο σε μεγάλο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη, εκτός από την Αλάσκα, την Ανατολική Ρωσία, τη νότια Νότια Αμερική, την Κεντρική Αφρική, και τη Δυτική και Κεντρική Ασία.

Πηγή: Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός -World Meteorological Organization