Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και το εξελισσόμενο επεισόδιο Ελ Νίνιο έχουν ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες των ωκεανών σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, αναφέρουν οι επιστήμονες της NASA.
Τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2023, οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ξεπέρασαν τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Μήνες αργότερα παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ. Τον Ιούλιο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας βρέθηκαν κατά 0,99°C πάνω από το μέσο όρο, σύμφωνα με τη NOAA.
O παρακάτω χάρτης δείχνει τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στις 21 Αυγούστου 2023, όταν πολλές περιοχές σημείωσαν θερμοκρασίες πάνω από 3°C από τις κανονικές. Τα δεδομένα προέρχονται από το έργο “MUR SST” του NASA Jet Propulsion Laboratory, το οποίο περιλαμβάνει μετρήσεις από πολλούς δορυφόρους των NASA, NOAA και άλλων διεθνών δορυφορικών αποστολών, καθώς και παρατηρήσεις πλοίων και πλωτών σταθμών.
Ο χάρτης απεικονίζει τις θερμοκρασιακές ανωμαλίες στην επιφάνεια της θάλασσας – τη διαφορά μεταξύ της επιφανειακής θερμοκρασίας θάλασσας στις 21 Αυγούστου 2023 και του αντίστοιχου μέσου όρου 2003-2014 για την ημέρα εκείνη.
Το παρακάτω βίντεο, επίσης με βάση επίσης δεδομένα από το έργο MUR SST, δείχνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας από την 1η Απριλίου 2023 , την περίοδο που ήταν σε επίπεδα ρεκόρ εως τις 21 Αυγούστου 2023. Τα πιο ζεστά νερά φαίνονται με σκούρο κόκκινο χρώμα.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που συνετέλεσε στην ώθηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας σε επίπεδα ρεκόρ το 2023 ήταν το εξελισσόμενο φαινόμενο El Niño στον Ειρηνικό, σύμφωνα με τον Josh Willis, ωκεανογράφο στο Εργαστήριο JPL της NASA.
«Είχαμε ένα μεγάλο άλμα στη θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη στις αρχές Απριλίου – ακριβώς όταν οι θερμοκρασίες στον Ειρηνικό ανέβηκαν και επίσης όταν η στάθμη της θάλασσας στον ανατολικό Ειρηνικό άρχισε να ανεβαίνει», είπε ο Willis. «Τα κύματα καύσωνα στον Ατλαντικό είναι σημαντικά και θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και τον καιρό στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες».
Αυτό που συμβαίνει στον Ειρηνικό τείνει να έχει μεγάλη επιρροή στις παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, εν μέρει λόγω του μεγέθους του. Σημιεώνεται οτι ο Ειρηνικός αντιπροσωπεύει περίπου τη μισή έκταση του παγκόσμιου ωκεανού.
Τα κύματα θαλασσίου καύσωνα – που ορίζονται ως οι περίοδοι ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών των ωκεανών (υψηλότερες από το 90 τοις εκατό των προηγούμενων παρατηρήσεων για μια δεδομένη εποχή του χρόνου) – εμφανίστηκαν πρόσφατα σε αρκετές περιοχές. Μια ανάλυση της NOAA έδειξε ότι στο 48% των παγκόσμιων ωκεανών βρισκόταν εν εξελίξει ένας θαλάσσιος κύματος καύσωνας τον Αύγουστο.
Άλλοι παράγοντες – όπως οι καιρικές συνθήκες και ο άνεμος ή η κατανομή της σκόνης και των αερολυμάτων – έχουν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας σε ορισμένες περιοχές, αλλά γενικά έχουν μικρή επίδραση στον μακροπρόθεσμο παγκόσμιο μέσο όρο.
Πηγή: NASA Earth Observatory