1 medicane, 3 ονόματα

Ο πρώτος μεσογειακός κυκλώνας του φετινού φθινοπώρου εμφανίστηκε την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 και δυστυχώς άρχισαν τα παρατράγουδα της νέας ονοματοδοσίας που υιοθέτησε η EUMETNET, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας. Κανονικά από 1 Οκτωβρίου οι χώρες της Δυτικής Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου χωρίστηκαν σε 2 “συμμαχίες”, άνισες όμως μεταξύ τους: 3 χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και 6 στη Δυτική. Μια παροιμία λέει “όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει”, έτσι κι έγινε στην περίπτωση του νέου μεσογειακού κυκλώνα.

Ενώ η Νότια Ιταλία επηρεάζεται εδώ και μια εβδομάδα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις λόγω της αργής κίνησης του αρχικού βαρομετρικού χαμηλού που μετέπειτα μετατράπηκε σε ύφεση με τροπικά χαρακτηριστικά, μόλις σήμερα Πέμπτη 28/10 αποφασίστηκε η ονοματοδοσία του, κατόπιν εορτής δηλαδή.. Η EUMETNET εξέδωσε εσωτερικά στα μέλη της μέσω της ιταλικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το όνομα “Apollo”, ονομάζοντας έτσι το βαρομετρικό χαμηλό της “Δυτικής Συμμαχίας” (άσχετα που η Ιταλία είχε δεχθεί κι άλλες καταστροφικές πλημμύρες νωρίτερα τον Οκτώβρη). Δεν φτάνει όμως ότι η EUMETNET δεν ανακοίνωσε το όνομα στην ιστοσελίδα της, ούτε η ιταλική υπηρεσία εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση. Μόνο στο Twitter έγινε γνωστό από χρήστες ότι το όνομα είχε εισαχθεί σε ορισμένους χάρτες καιρού της γερμανικής DWD και της ισπανικής AEMET.

Ακόμη ένα όνομα εδόθη από έναν ερασιτεχνικό λογαριασμό στο Twitter, καιρόφιλων χρηστών της πλατφόρμας, ονόματι “Mediterranean Cyclone Center“. Παρότι όμως δηλώνεται ρητά ότι αποτελούν μια ερασιτεχνική ομάδα, πολλοί δημοσιογράφοι αναπαράγουν τις αναρτήσεις τους, δυστυχώς πολλές από τις οποίες περιέχουν (επιστημονικά) λάθη. Μια ομάδα παιδιών ήθελαν να δώσουν δηλαδή ένα όνομα στο medicane και το ονόμασαν “Gloria”, 2 ημέρες νωρίτερα από επίσημες υπηρεσίες της Ευρώπης!

Τέλος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr βλέποντας την αργοπορημένη αντίδραση των επίσημων υπηρεσιών των γειτονικών χωρών και την πιθανότητα να επηρεάσει ο μεσογειακός κυκλώνας τη Νότια Ελλάδα, προχώρησε στην ονοματοδοσία του ως “Νέαρχος” χωρίς φυσικά να γνωρίζει ότι είχε ονοματιστεί από τη EUMETNET. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ενημερωθεί αφού δεν είναι μέλος της και το επίσημο μέλος από την Ελλάδα δεν ενημερώνει σωστά στο διαδίκτυο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Το όνομα ακολουθεί σε αλφαβητική σειρά τη Μήδεια και την εναλλαγή των θηλυκών και αρσενικών ονομάτων όπως γίνεται από το 2017. Όταν η ΕΜΥ ονοματίζει βαρομετρικά συστήματα που επηρεάζουν τη χώρα μας (δεν το έκανε στον “Νέαρχο”), για να μην υπάρξουν τραγελαφικές καταστάσεις όπως σήμερα, το ΜΕΤΕΟ υιοθετεί τα ονόματά της.

Άρχισαν τα όργανα και ακόμη δεν μπήκαμε στον χειμώνα..