Παρατεταμένο κύμα καύσωνα σε Νότια - Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια στα μέσα Ιουλίου 2024

Ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα επηρεάζει την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με την θερμοκρασία να φτάνει και να ξεπερνά τους 40-42°C. Η μέγιστη θερμοκρασία για τις επόμενες 7 ημέρες αναμένεται να ξεπεράσει και τους 42-44°C (10-12°C πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020) σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Εκατοντάδες μηνιαία καθώς και απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας αναμένεται να καταρριφθούν τις επόμενες 10 ημέρες στις παραπάνω περιοχές.

Εκτός των πολύ υψηλών μέγιστων θερμοκρασιών το μεσημέρι, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να παραμένουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου σε πολλές περιοχές και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέφτει κάτω από τους 28-30°C, αυξάνοντας έτσι τη θερμή επιβάρυνση κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Περισσότερα για τη θερμή επιβάρυνση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Εικόνα 1. Αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στην Ευρώπη για το χρονικό διάστημα 12 με 19 Ιουλίου 2024. Πηγή δεδομένων: ERA5 • Copernicus. Επεξεργασία & Οπτικοποίηση δεδομένων: climatebook.gr