Εντυπωσιακό βίντεο της κεραυνικής δραστηριότητας στην Ευρώπη όπως την κατέγραψε ο Lightning Imager του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου τρίτης γενιάς MTG-I1

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός για την εκμετάλλευση των μετεωρολογικών δορυφόρων (EUMETSAT), έχει ξεκινήσει τη διανομή δεδομένων από το όργανο Lightning Imager (LI) του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat Third Generation – Imager 1 (MTG-I1), ο οποίος εκτοξεύθηκε στα τέλη του 2022.

«Είναι η πρώτη φορά που οι μετεωρολόγοι από την Ευρώπη και την Αφρική θα έχουν πρόσβαση σε αυτού του είδους τα δεδομένα, τα οποία αναμένουμε ότι θα τους βοηθήσουν να παρακολουθούν και να προβλέπουν την εξέλιξη και την ισχύ των καταιγίδων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της EUMETSAT, Phil Evans.

«Οι ισχυρές καταιγίδες μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να προβλεφθούν από τις απότομες αλλαγές στην κεραυνική δραστηριότητα που προηγούνται. Παρατηρώντας αυτές τις αλλαγές στη δραστηριότητα οι μετεωρολόγοι θα μπορούν να κάνουν προγνώσεις ισχυρών καταιγίδων με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας».

O LI διαθέτει τέσσερις κάμερες με οπτικά πεδία που καλύπτουν την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, μέρος της Νότιας Αμερικής και το μεγαλύτερο μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού. Οι κάμερές του παρακολουθούν συνεχώς τη δραστηριότητα των κεραυνών από το διάστημα και μπορούν να τραβήξουν 1.000 εικόνες ανά δευτερόλεπτο.

Επί του παρόντος η διανομή των δεδομένων του LI είναι σε προ-επιχειρησιακό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι, αν και η ποιότητα των δεδομένων είναι ίδια με εκείνη των επιχειρησιακών δεδομένων, θα μπορούσαν να υπάρξουν για παράδειγμα διακοπές της ροής των δεδομένων για δοκιμές ή για αναβαθμίσεις λογισμικού.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η ανάπτυξη και η κίνηση των καταιγίδων πάνω από την Ευρώπη την 24η Ιουνίου 2024. Κάθε καρέ παρουσιάζει τους κεραυνούς των δύο τελευταίων δύο ωρών, χρωματισμένους σε ένα χρωματικό φάσμα από το λευκό (κεραυνοί των τελευταίων 20 λεπτών) έως το σκούρο κόκκινο (κεραυνοί των τελευταίων 100-120 λεπτών).

 

 

Πηγή άρθρου, εικόνων και βίντεο: EUMETSAT- Lightning Imager’s data debut in time for storm season