Η Μεσόγειος θάλασσα θερμαίνεται με ταχύτατους ρυθμούς - Hotspot η Ανατολική Μεσόγειος

Θετική τάση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παρουσιάζεται σε όλη την περιοχή της Μεσογείου σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του climatebook.gr για την τριακονταετία 1991-2020.

Όπως παρουσιάζεται στην Εικόνα 1 η συνολική τάση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας για την περίοδο 1991-2020 στην περιοχή της Μεσογείου παρουσιάζει αύξηση σε όλα τα σημεία. Οι μεγαλύτερες τιμές σημειώνονται σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο πέλαγος όπου η τάση αύξησης φτάνει και ξεπερνά τους 2 °C μέσα στα τελευταία 30 έτη. Συνεπώς, η Ανατολική Μεσόγειος και οι ελληνικές θάλασσες καταγράφονται ως ένα hotspot για την θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή της Μεσογείου.

Η αυξητική τάση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή της Μεσογείου παρατηρείται και από το διάγραμμα στην Εικόνα 2, όπου παρουσιάζονται οι μέσες τιμές της θερμοκρασίας της επιφάνειας θάλασσας για όλες τις θάλασσες της Μεσογείου από το 1991 μέχρι και το 2020. Η συνολική τάση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας για όλη τη Μεσόγειο ανέρχεται στους +1.2°C τα τελευταία 30 χρόνια (1991-2020).

Εικόνα 1. Συνολική τάση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο για την χρονική περίοδο 1991-2020.

Εικόνα 2. Μέση ετήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στις μεγαλύτερες θάλασσες της Μεσογείου από το 1991 μέχρι και το 2020.