Aύξηση της έντασης των δασικών πυρκαγιών κατα τις νυχτερινές ώρες ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης

Νέα μελέτη των Balch et al. (2022) δείχνει την αύξηση της έντασης των δασικών πυρκαγιών κατα τις νυχτερινές ώρες ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη δείχνει την αυξητική τάση των “εύφλεκτων νυχτών” (νύχτες δηλαδή όπου οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την έντονη καύση) κατα 5 ημέρες τα τελευταία 40 έτη, πράγμα που συνδέεται με τις πιο θερμές και ξηρές νύχτες που παρατηρούνται. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει μειωθεί ο χρόνος ανάσχεσης μιας δασικής πυρκαγιάς η οποία συνήθως γίνεται κατα τις νυχτερινές ώρες, οπότε και οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέπουν συνήθως λόγω της ανάκαμψης της υγρασίας της καύσιμης ύλης. Αυτό μάλιστα έρχεται να προστεθεί στην παρατήρηση επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών τα τελευταία έτη. Τέλος, με την συνέχιση της παγκόσμιας θέρμανσης αναμένεται περαιτέρω αύξηση της έντασης, της διάρκειας και της έκτασης των δασικών πυρκαγιών. 

Πηγή: The FLAME project , Warming weakens the night-time barrier to global fire