Α23a. To μεγαλύτερο παγάκι του πλανήτη.

Αρθρογραφεί ο Μάνος Λαγουδάκης*

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:  Αφού παγιδεύτηκε για σχεδόν 38 χρόνια στο θαλάσσιο πάγο και τα ρηχά νερά της θάλασσας Weddell στην Ανταρκτική, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον πλανήτη κινείται πλέον ελεύθερα.

Η κίνησή του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Δεκάδες δορυφόροι «κατασκοπεύουν» κυριολεκτικά τη θάλασσα Weddell με διαφορετικούς αισθητήρες, τροχιές και τεχνολογίες σε καθημερινή βάση.

Η παρακάτω εικόνα MODIS απαθανάτισε το παγόβουνο βόρεια της χερσονήσου της Ανταρκτικής κατευθυνόμενο προς το νησί Elephant στις 2 Δεκεμβρίου.

Εικόνα 1. Η εικόνα MODIS από τις 2 Δεκεμβρίου 2023 δείχνει το παγόβουνο A23a να κινείται πέρα από το βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής κατευθυνόμενο προς το νησί Elephant (credits: NASA).

Το παγόβουνο βρίσκεται τώρα σε βαθύτερα νερά, η κίνησή του εξαρτάται από τα ωκεάνια ρεύματα, τον άνεμο, και τα κύματα. Έχει μπει στο λεγόμενο «iceberg alley» που πιθανότατα θα το οδηγήσει προς το νησί South Georgia. Η μοίρα του είναι προκαθορισμένη: σχεδόν σίγουρα θα σπάσει σε κομμάτια και τελικά θα λιώσει στον θερμότερο Ατλαντικό Ωκεανό.

Μέγεθος: Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, το A23a έχει συνολική επιφάνεια 3930 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περισσότερο από το διπλάσιο της επιφάνειας του Μητροπολιτικού Λονδίνου. Το σχήμα του μοιάζει με τραπέζιο με μεγαλύτερες πλευρές περίπου 83 επί 72 km.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πάχος 400 μ. Αν υποθέσουμε ομοιόμορφο πάχος, ο όγκος του είναι περίπου 1572 κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Ένας κύβος αυτού του όγκου θα είχε πλευρά 11,63 km. Ναί! Σχεδόν 3 χλμ ψηλότερα από το Έβερεστ.

Το A23a είναι μεγάλο, αλλά όχι το μεγαλύτερο παγόβουνο όλων των εποχών. Το A68 που γεννήθηκε από την παγοτράπεζα Larsen-C το 2017, είχε αρχική επιφάνεια περίπου 5800 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπήρξαν και άλλα που ήταν μεγαλύτερα και από τα δύο.

Εικόνα 2. Πώς συγκρίνεται το A23a σε σχέση με άλλα μεγάλα παγόβουνα που αποκολλήθηκαν πρόσφατα από την Ανταρκτική. Συγκεκριμένα με το A81 και το A74 από την παγοτράπεζα Brunt, το A76 από την παγοτράπεζα Ronne και το A68 από την Larsen-C (credits: ESA). 

Γιατί μας νοιάζει: Η γέννηση παγόβουνων από τις παγοτράπεζες της Ανταρκτικής συνδέεται συχνά με την κλιματική αλλαγή. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση και τη διάσπαση τους, οδηγώντας στη δημιουργία μεγάλων παγόβουνων όπως το A23a.

Η κατανόηση της συμπεριφοράς των παγόβουνων είναι σημαντική για τη μελέτη της δυναμικής της Ανταρκτικής στο σύνολό της και τη συμβολή της παγωμένης ηπείρου στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται.

Για το πλήρες άρθρο: https://www.linkedin.com/pulse/a23a-biggest-icecube-planet-emmanouil-manos-lagoudakis-a3kkf/

*Ο Μάνος Λαγουδάκης είναι ειδικός σε θέματα παρατήρησης της Γης και οπτικοποίησης δορυφορικών δεδομένων. Εργάζεται, εκ μέρους της ιδιωτικής εταιρίας Serco, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στο Φρασκάτι της Ιταλίας.