Αντικατάσταση του γκαζόν με ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά

Η χαμηλή χλόη σε κήπους και πάρκα (γκαζόν) είναι το πιο κοινό είδος βλάστησης που θα δει κανείς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Πρόκειται είδη φυτών που χρειάζονται μεγάλα ποσά νερού για να έχουν έντονο πράσινο χρώμα, καθώς και η φροντίδα που απαιτούν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Στην περίπτωση της Καλιφόρνιας, η οποία έχει μεσογειακό κλίμα και επλήγη από έντονη ξηρασία την περίοδο 2020-2021, το κράτος έλαβε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της άρδευσης κήπων και δημοτικών πάρκων. Ένα από τα μέτρα που έλαβε ήταν η επιδότηση αντικατάστασης του γκαζόν με αυτοφυή φυτά, ανθεκτικά στην ξηρασία. Αυτά τα φυτά μπορούν να αντέξουν ιδιαίτερα ακραία θερμές και ξηρές συνθήκες και χρειάζονται μόνο στάγδην άρδευση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος του Λος Άντζελες ξεκίνησε το 2022 ένα πρόγραμμα επιδότησης για ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες θα πρέπει αντικαταστήσουν το γκαζόν τους αλλά και να εκπονήσουν συγκεκριμένο σχέδιο στάγδην άρδευσης. Οι εγκεκριμένες εφαρμογές λαμβάνουν έως και 50 $ ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους, με ανώτατο όριο τα 25.000 $ ανά ιδιοκτησία.

Μπορεί η χώρα μας να μην διανύει περίοδο ξηρασίας, όμως στην Ευρώπη οι περισσότερες περιοχές από το 2018 πλήττονται συνεχώς από έντονα επεισόδια ξηρασίας. Η σειρά της Ελλάδας φαίνεται ότι δεν θα αργήσει να έρθει τα επόμενα χρόνια και παρόμοια μέτρα εξοικονόμησης νερού θα πρέπει να εφαρμοστούν.