Χαρτογράφηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2022

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Από τους έξι κοινούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, τα σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερης (PM2,5) είναι αποδεκτά ως τα πιο επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό οφείλεται στο ευρύ φάσμα δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος του πνεύμονα, και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Οι κύριες πηγές σωματιδίων PM2,5 είναι οι βιομηχανικές δραστηριότητες, οι μεταφορές, η παραγωγή ενέργειας και οι γεωργικές πρακτικές.

Έχοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, η παρακάτω απεικόνιση χρησιμοποιεί την Έκθεση Παγκόσμιας Ποιότητας Αέρα της IQAir για να χαρτογραφήσει τις μέσες συγκεντρώσεις PM2,5 του 2022 σε επιλεγμένες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, εκφρασμένες σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m³).

Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ποιότητας Αέρα της IQAir, μόνο 13 χώρες πληρούσαν τη συνιστώμενη συγκέντρωση PM2,5 το 2022. Μεταξύ αυτών ήταν η Αυστραλία, η Φινλανδία, το Πουέρτο Ρίκο, η Ισλανδία, οι Βερμούδες και το Γκουάμ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα ποσοστά μη τυχαίας θνησιμότητας πολλαπλασιάζονται κατά 1,08 ανά 10 μg/m³ αύξηση της συγκέντρωσης PM2,5, αλλά μόνο μέχρι 35 μg/m³. Πάνω από αυτό, τα ποσοστά αύξησης της θνησιμότητας μπορεί να μην είναι γραμμικά, με αποτέλεσμα πολύ περισσότερους θανάτους. Το 2022, περίπου το 14% των χωρών αναφέρει επίπεδα πάνω από το συνιστώμενο όριο, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ, της Ινδίας, του Πακιστάν, του Κατάρ και της Νιγηρίας.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα για να τονιστεί τι σημαίνει αυτό.

Ας πούμε ότι, για έναν πληθυσμό που ζει σύμφωνα με την οδηγία του ΠΟΥ για τα PM2.5, το ποσοστό θνησιμότητας από μη ατυχήματα ορίζεται αυθαίρετα στους 100 θανάτους για μια δεδομένη περίοδο.

  • Εάν η συγκέντρωση PM2,5 αυτής της περιοχής ανέλθει στα 10 μg/m³ θα έβλεπαν 104 θανάτους στο ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Αν η συγκέντρωσή τους PM2,5 ήταν 15 μg/m³, θα έβλεπαν 108 θανάτους.

Τα περισσότερα μέρη του κόσμου δεν πληρούσαν την ετήσια σύσταση του ΠΟΥ για καθαρό και υγιεινό αέρα το 2022.

Ωστόσο, το κόστος της αδράνειας προς καθαρότερο αέρα είναι πολύ υψηλό. Εκτός από τα εκατομμύρια των πρόωρων θανάτων κάθε χρόνο, το παγκόσμιο κόστος των βλαβών στην υγεία που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ανέρχεται επί του παρόντος στα 8,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.