Χαβάη: Εξερράγη για πρώτη φορά από το 1984 το ηφαίστειο Μάουνα Λόα - Ροή λάβας μήκους 15 χιλιομέτρων

Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου, το Μάουνα Λόα στη Χαβάη, εξερράγη μετά από 38 χρόνια και οι Αρχές του νησιού έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό», λόγω της λάβας που εκτοξεύεται από τα έγκατά του. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι μεγάλος για τους κατοίκους και τις βασικές υποδομές του νησιού.

Αν και η λάβα ρέει στη μία πλευρά του ηφαιστείου, η έκρηξη στο Μάουνα Λόα της Χαβάης δεν απειλεί τις παραπλήσιες κατοικημένες περιοχές, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου το μεσημέρι, όμως την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, τόνισε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ραγδαία. Προειδοποίησε ωστόσο τους κατοίκους για πιθανά ρεύματα λεπτής τέφρας και τοξικών ηφαιστειακών αερίων.

Εικόνα 1. Ροές λάβας κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου Μάουνα Λόα της Χαβάης, όπως αποτυπώθηκαν απο θερμική κάμερα του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS) τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου 2022. Πηγή εικόνας: USGS

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, η πτώση τέφρας μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε οχήματα και κτίρια, να μολύνει τα αποθέματα νερού, να διαταράξει την αποχέτευση και τα ηλεκτρικά συστήματα και να βλάψει ή να σκοτώσει τη βλάστηση, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και τους πνεύμονες. Παράλληλα, η αρμόδια διεύθυνση της Χονολουλού, εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του νησιού της Χαβάης, τονίζοντας ότι «όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν την εισπνοή των σωματιδίων τέφρας ενώ όσοι βρίσκονται έξω θα πρέπει να καλύψουν το στόμα και τη μύτη τους με μάσκα ή κάποιο ύφασμα».

Τέλος, ανεμοστρόβιλοι δημιουργήθηκαν στον κρατήρα του ηφαιστείου Μάουνα Λόα της Χαβάης κατά την διάρκεια της έκρηξης όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Εικόνα 2. Ανεμοστρόβιλος που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης στον κρατήρα του ηφαιστείου Μάουνα Λόα της Χαβάης, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022. Πηγή φωτογραφίας: facebook/Andrew Hara

Πηγές: Copernicus, CNN