Χαβάη: Φονική πυρκαγιά στο νησί Μάουϊ - Τουλάχιστον 36 οι νεκροί

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χαβάη, όπου δύο νησιά πλήττονται αυτή τη στιγμή από πυρκαγιές, οι οποίες έχουν καταστρέψει ολοκληρωτικά μια πόλη, έχουν προκαλέσει την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους τους ενώ ανάγκασαν κατοίκους να πέσουν στη θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με το CNN, σε ανακοίνωση της κομητείας αναφέρεται ότι «Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες πυρόσβεσης, σήμερα επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 36 νεκροί εν μέσω της ενεργής πυρκαγιάς στη Λαχάινα. Δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες προς το παρόν.»

Οι πυρκαγιές έπληξαν κυρίως το νησί Μάουϊ και σε μικρότερο βαθμό αυτό της Χαβάης. Έχουν επιδεινωθεί από τους σφοδρούς ανέμους, που πνέουν με ταχύτητα μέχρι 130 χλμ/ώρα. Τα νησιά βρίσκονται στο μέσο ενός υψηλού βαρομετρικού στα βόρεια και χαμηλού βαρομετρικού στα νότια, οι διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση προκάλεσαν ισχυρούς ανέμους, που φούντωσαν τις καταστροφικές φωτιές. Επιπλέον, το δυτικό τμήμα του Μάουϊ είχε πληγεί και από ξηρασία.

Εικόνα 1. Εστίες πυρκαγιάς όπως εντοπίστηκαν από δορυφόρους της NASA, σε περιοχές της νήσου Μάουϊ στη Χαβάη, κατά την χρονική περίοδο 9 και 10 Αυγούστου 2023. Πηγή δεδομένων: FIRMS/NASA.

Η τουριστική πόλη Λαχέινα, στη δυτική ακτή του Μάουϊ, είναι αυτή που επλήγη περισσότερο και μεγάλο μέρος της έχει καταστραφεί από τις φλόγες. Σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή όπως φαίνεται και από τις δορυφορικές εικόνες της Maxar πριν και μετά τη φονική πυρκαγιά (Εικόνα 2,3).

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα της καταστροφής από την πυρκαγιά πριν και μετά στη Λαχέινα, Μάουϊ, στη Χαβάη, Η.Π.Α., 9 Αυγούστου 2023. Πηγή εικόνας: Maxar Technologies μέσω του REUTERS.

Εικόνα 3. Κατεστραμμένα και καμένα αυτοκίνητα και κτίρια σε κεντρικό δρόμο της πόλης Λαχέινα στο Μάουϊ στη Χαβάη.

Πηγές: NASA, CNN.