Χιλή: Φονικές δασικές πυρκαγιές - Τουλάχιστον 128 νεκροί (Δορυφορική εικόνα)

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν μεγάλα τμήματα της Χιλής αναφέρεται ότι είναι οι πιο θανατηφόρες που έχουν καταγραφεί στη χώρα, σύμφωνα με την υπηρεσία φυσικών καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών, καθώς οι πυροσβέστες αγωνίζονται να περιορίσουν περισσότερες από 160 πυρκαγιές.

Εικόνα 1. Άποψη γειτονιών που κάηκαν κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών στη Βίνια ντελ Μαρ της Χιλής, στις 5 Φεβρουαρίου 2024. Πηγή εικόνας: Esteban Felix/AP.

Οι πυρκαγιές στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 128 ανθρώπους και εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τις αρχές της Χιλής, ενώ πολλά ζωάκια και κατοικίδια απανθρακώθηκαν. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών. Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περιοχές της κεντρικής και βόρειας Χιλής, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια και κτίρια και μετατρέποντας όλοκληρες γειτονιές σε στάχτη.

Εικόνα 2. Άποψη γειτονιών από ψηλά που κάηκαν κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών στη Βίνια ντελ Μαρ της Χιλής, στις 5 Φεβρουαρίου 2024. Πηγή εικόνας: New York Times.

Η φονική πυρκαγιά ήταν καθοδηγούμενη από τον ισχυρό άνεμο και έπληξε περιοχές με μίξη δασών-οικισμών κοντά στην ζώνη μετάβασης μεταξύ ακατοίκητων εκτάσεων και αστικών περιοχών (WUI) (βλ. Εικόνα 3). Η πυρκαγιά πέρασε την ζώνη του δάσους και επεκτάθηκε και μέσα σε μέρος της πόλης Βίνια ντελ Μαρ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και μέγαλος αριθμός νεκρών.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές της Χιλής φαίνεται να επηρεάζονται και από τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο – το οποίο τροφοδοτεί την έντονη και συχνότερη ξηρασία καθώς και τα συχνά κύματα καύσωνα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε δραματική αύξηση της δραστηριότητας των δασικών πυρκαγιών στη Χιλή, σύμφωνα με μελέτη του Ιανουαρίου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν τέλειες συνθήκες για μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε είχε δηλώσει την Κυριακή πως 165 πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη τη Χιλή και υπολόγισε σε περίπου 14.000 τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές μόνο στις περιοχές της Βίνια ντελ Μαρ και της Κιλπούε.

Μολονότι οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες στη διάρκεια του καλοκαιριού του Νοτίου Ημισφαιρίου, οι θάνατοι από τις φωτιές αυτές τις καθιστούν τη χειρότερη εθνική καταστροφή της χώρας μετά το σεισμό του 2010, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 500 άνθρωποι.

Εικόνα 3. Δορυφορική εικόνα των καμένων εκτάσεων από τις πρόσφατες φονικές δασικές πυρκαγιές στην Χιλή από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8 στις 05 .02.2024. Πηγή δεδομένων: Landsat-8. Επεξεργασία & οπτικοποίηση: climatebook.gr.

Πηγές: USGS, CNN, New York Times, Euronews