Ξεκίνησε στον Ειρηνικό το φαινόμενο El Niño

Η Εθνική Μετεωρολογία της Αυστραλίας επιβεβαίωσε στις 10 Οκτωβρίου 2023 τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη του φαινομένου El Niño, τα οποία σηματοδοτούν την έναρξη του φαινομένου στον Ειρηνικό. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό αυξάνεται συνεχώς από την περασμένη άνοιξη και όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω θέρμανση του ωκεανού τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας περαιτέρω το φαινόμενο El Niño.

Επίσης, υπάρχουν πλέον δορυφορικές παρατηρήσεις ότι η ατμόσφαιρα ανταποκρίνεται στα θερμά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, οδηγώντας σε αλλαγές μεγάλης κλίμακας στην πνοή των ανέμων στην τροπική και υποτροπική ζώνη του Ειρηνικού, αλλά και σε μικρότερο βαθμό, παγκοσμίως. Επίσης αυξημένες νεφώσεις και βροχοπτώσεις παρατηρούνται πάνω από τον Κεντρικό Ειρηνικό. Το El Niño συνήθως οδηγεί και σε μειωμένες βροχοπτώσεις στην ανατολική Αυστραλία, καθώς αυτές εντοπίζονται πιο ανατολικά.

Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτό το El Niño είναι πιθανό να επιμείνει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη;

Ενώ οι πιο έντονες επιπτώσεις του El Niño γίνονται αισθητές στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, μπορεί να έχει κάποιες δευτερεύουσες και πιο μικρές επιπτώσεις στα βαρομετρικά συστήματα στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιρροή του El Niño στον καιρό της Ευρώπης είναι πολύπλοκη, πιο δύσκολα προβλέψιμη, και μπορεί να διαφέρει από το ένα γεγονός El Niño στο άλλο.

Η επίδραση του El Niño στον ευρωπαϊκό καιρό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές πιθανές επιπτώσεις, όπως:

  • Ήπιο Φθινόπωρο: Το El Niño μπορεί να συμβάλει σε ηπιότερα και πιο σταθερά ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά καιρικά μοτίβα στην Ευρώπη.
  • Θερμότεροι χειμώνες: Το El Niño συνδέεται συχνά με πιο ήπιους και θερμότερους χειμώνες στην Ευρώπη. Αυξάνει δηλαδή την πιθανότητα εκδήλωσης θερμοκρασιών πάνω από το μέσο όρο κατά τους χειμερινούς μήνες, χωρίς να αποκλείονται όμως και σύντομες περίοδοι χαμηλών θερμοκρασιών.
  • Πιο υγρές συνθήκες στη Μεσόγειο: Το El Niño μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμύρες.
  • Επιπτώσεις στη γεωργία: Οι καιρικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το El Niño μπορεί να επηρεάσουν τη γεωργία στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ένας πιο υγρός χειμώνας που ακολουθείται από ένα πιο ξηρό καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα επάρκειας πρωτογενών αγαθών.


Χάρτης θερμοκρασίας θάλασσας στον Ειρηνικό

Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει τις αποκλίσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας από τις κανονικές τιμές στις αρχές Οκτωβρίου του 2023. Το λευκό ορθογώνιο οριοθετεί την περιοχή όπου εμφανίζονται το φαινόμενο El Niño. Οι αποκλίσεις ήδη ξεπερνούν κατά 4 βαθμούς τις κανονικές τιμές της θερμοκρασίας θάλασσας για τον μήνα Οκτώβριο.

Εικόνα 1. Αποκλίσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας από τις κανονικές τιμές στις αρχές Οκτωβρίου του 2023. Το λευκό ορθογώνιο οριοθετεί την περιοχή όπου εμφανίζονται τα φαινόμενα La Niña/El Niño.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το φαινόμενο El Niño;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του φαινομένου El Niño παγκοσμίως;