COP27 στην Αίγυπτο: Η ετήσια σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ξεκινά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Η ετήσια σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ξεκινά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, με την Αίγυπτο που τη φιλοξενεί να την χαρακτηρίζει ως την «κρίσιμη στιγμή» στον κόσμο για τη δράση για το κλίμα. Περισσότεροι από 120 παγκόσμιοι ηγέτες κατευθύνονται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Περίπου 30.000 άτομα θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής δύο εβδομάδων, γνωστή ως COP27, αν και ορισμένοι ακτιβιστές απέχουν λόγω ανησυχιών για την καταπίεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ηγεσία της Αιγύπτου.

Η COP27 θα ξεκινήσει ουσιαστικά τη Δευτέρα 7/11, με μια Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Ηγετών, όταν αρχηγοί κρατών και ηγέτες κυβερνήσεων θα εκφωνήσουν ομιλίες πέντε λεπτών που θα περιγράφουν τι ζητούν από αυτή τη συνάντηση. Θα υπάρξουν επίσης ομιλίες από διπλωμάτες και επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Hoesung Lee, προέδρου της IPCC, του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την αξιολόγηση της επιστήμης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής για το κλίμα, στη Γλασκώβη το 2021, υπήρξαν μερικές δραματικές ομιλίες, όπως αυτή της πρωθυπουργού των Μπαρμπάντος Mia Mottley, η οποία είπε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας κατά «δύο βαθμούς αποτελεί θανατική ποινή» για τα νησιωτικά έθνη.

Στην περσινή σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη συμφωνήθηκαν ορισμένες δεσμεύσεις:

  • να καταργηθεί σταδιακά τη χρήση του άνθρακα – ενός από τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα
  • να σταματήσει η αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030
  • να μειωθεί η εκπομπή μεθανίου κατά 30% έως το 2030
  • να υποβληθούν νέα σχέδια δράσης για το κλίμα στον ΟΗΕ

Ο κ. Stiell ζήτησε αυτή η σύνοδος κορυφής να επικεντρωθεί στη μετατροπή των δεσμεύσεων του περασμένου έτους σε πράξη και «να προχωρήσουμε στον τεράστιο μετασχηματισμό που πρέπει να πραγματοποιηθεί». Φυσικά όλες αυτές οι ενέργειες έχουν κόστος. Τα αναπτυσσόμενα κράτη – τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής – απαιτούν να τηρηθούν οι προηγούμενες δεσμεύσεις για χρηματοδότηση.

Αλλά θέλουν επίσης να υπάρξει συζήτηση για τη χρηματοδότηση «απώλειας και ζημίας» – χρήματα που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις απώλειες που ήδη αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή και όχι απλώς για να προετοιμαστούν για μελλοντικές επιπτώσεις. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το θέμα τίθεται στην επίσημη ημερήσια διάταξη μιας συνόδου κορυφής της COP.

Ο επείγων χαρακτήρας του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής ήταν εμφανής τους τελευταίους 12 μήνες με καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν καθώς και σε μέρη όπως η Νιγηρία και υπερβολική ζέστη στην Ινδία και την Ευρώπη το καλοκαίρι.

Πριν από το συνέδριο κυκλοφόρησαν μια σειρά από σημαντικές εκθέσεις για το κλίμα που περιγράφουν την πρόοδο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η έκθεση του UNEP για το χάσμα εκπομπών κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε «αξιόπιστη οδός» για να διατηρηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το βασικό όριο του 1,5 βαθμού πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αυτό το όριο του 1,5 βαθμού συμφωνήθηκε το 2015 στη Συμφωνία του Παρισιού στην 21η Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP21. Όλες οι επόμενες συνόδοι κορυφής για το κλίμα επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη δράσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014, έχει επιβάλει απαγόρευση διαδηλώσεων. Ομάδες για τα δικαιώματα του ανθρώπου υπολογίζουν ότι η χώρα είχε έως και 60.000 πολιτικούς κρατούμενους, πολλοί κρατούμενοι χωρίς δίκη. Ο κ. Σούκρι είπε ότι θα παραχωρηθεί χώρος στο Σαρμ ελ Σέιχ για να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις. Ωστόσο, Αιγύπτιοι ακτιβιστές είπαν στο BBC ότι πολλές τοπικές ομάδες δεν κατάφεραν να εγγραφούν στο συνέδριο.