Δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην Αυστραλία

Στις 13 Νοεμβρίου 2023, ο αισθητήρας Advanced Himawari Imager (AHI) του δορυφόρου Himawari-9 της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA), κατέγραψε τις παρακάτω εικόνες των εν εξελίξει πυρκαγιών που έχουν κάνει στάχτη σημαντικό μέρος της Βόρειας Αυστραλίας τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της περιοχής πυρκαγιάς με βάση την ανίχνευση θερμών σημείων μέσω δορυφόρου, περισσότερα από 608.6472 km² έχουν καεί στην περιοχή φέτος, μια έκταση μεγαλύτερη από την έκταση της Ισπανίας.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι τεράστιες πυρκαγιές προκαλούνται κυρίως από τη συνεχιζόμενη ξηρασία, αλλά και από το αυξημένο φορτίο καύσιμης ύλης το οποίο ήταν μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, καθώς τα προηγούμενα πιο υγρά χρόνια με φαινόμενο La Niña οδήγησαν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη των φυτών. Πιστεύεται επίσης ότι η αύξηση των χωροκατακτητικών φυτών συμβάλλει επίσης σε πιο εκτεταμένες και έντονες καύσεις.

Ο Himawari-9 είναι ο δεύτερος της τρίτης γενιάς γεωστατικών δορυφόρων της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας JMA –παρόμοια με τη σειρά δορυφόρων GOES-R της NOAA πάνω από το Δυτικό Ημισφαίριο– και παρέχει εικόνες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού στο ορατό και το υπέρυθρο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας . 

Πηγή: National Oceanic and Atmospheric Administration