Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης της δασικής πυρκαγιάς στην Αχαΐα στα τέλη Ιουνίου 2024

Πολλές εστίες δασικών πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας. Η παρατεταμένη ξηρασία, οι δυνατοί άνεμοι, καθώς και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με χαμηλή υγρασία, καταστούν ευνοϊκές τις συνθήκες για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Στις 21 Ιουνίου 2024 μια μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Αχαΐας και πιο συγκεκριμένα πλησίον του ορεινού όγκου του Ερυμάνθου στο χωριό Μαστραντώνης. Η δασική πυρκαγιά γρήγορα εξαπλώθηκε προς τα νοτιοδυτικά απειλώντας αρκετά χωριά της περιοχής.

Η επιστημονική ομάδα του climatebook συνέλεξε τα πιο πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα και προχώρησε σε μια πρώτη εκτίμηση της καμένης έκτασης στην πυρκαγιά της Αχαΐας. Έτσι, σύμφωνα με δεδομένα από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8, η δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Αχαΐας έκαψε περίπου 35.500 στρέμματα.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα της καμένης έκτασης από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή της Αχαΐας από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8 στις 22/06/2024. Πηγή δεδομένων: Landsat-8. Ανάλυση & Οπτικοποίηση δεδομένων: climatebook.gr.